Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината в Сливен е в готовност да започне пръскане срещу комари и кърлежи

Снимка: БГНЕС
Община Сливен има готовност за пръскане на над 1000 дка площи срещу комари и кърлежи. Целта е да се намали популацията на ларви и кръвосмучещи насекоми и оттам - заплахата от разпространение на вируси и зарази.

Специализирани фирми започват да извършват от пролетта необходимата дезакаризация, дезинсекция и дератизация. Срещу комари ще бъдат обработени 1027 декара, от които 147 декара в Сливен и 880 декара в общината.

В Сливен ще се пръска по поречието на реките Асеновска, Новоселска и Дюлева, най-вече в градската им част. Ще се пръска и по поречието на река Тунджа, по пътищата в град Кермен и централните улици в Крушаре, заблатените терени в селата Бозаджии и Скобелево, по бреговете на реката в село Самуилово, деретата в село Ковачите.

Профилактичните противоепидемични и противоепизоотични мерки имат за цел да намалят числеността на кърлежите и комарите в населените места и броя на хората, ухапани от кърлежи и комари. Проблемът с инфекциите, предавани от кърлежи и комари, се разглежда в специално изготвена по темата Национална програма, която ще се изпълнява до 2018 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!