Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След доклада за КТБ на ход са следствието и прокуратурата

Проф. Румен Гечев депутат от БСП и заместник председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, е от тези, които успяха да прочетат   единствения екземпляр на доклада за КТБ от  над 500 страници  на английски език на американската разследваща компания „Аликс Партнърс“, предаден  в секретната секция на българския парламент. 

Според Румен Гечев, този доклад е свършил своята работа и сега е ред на следствието и прокуратурата. 

Точно това исках да обясня, за да е ясно на хората. Първо, че докладът е поръчка на синдиците и второ, че целта на доклада или задачата на тази фирма „Аликс Партнърс” е да проследи пътя на парите като излизат от КТБ – те са минавали през верига от фирми, за да бъдат препирани и откраднати парите по един сравнително елегантен начин, и тяхната задача на „Аликс Партнърс” е да видят откъде са минали парите, през сметките на кои фирми и докъде са достигнали, за да може, най-важното „Аликс Партнърс” да помогне на синдиците на КТБ да видят къде са парите, в какви активи са вложени и да се върнат обратно на КТБ, за да се покрие загубата.

Румен Гечев поясни и изборът на фирмата : Това са го избрали по определени критерии синдиците, но това беше и по настояване на парламента и нашата специализирана комисия, която разследваше сагата около КТБ. Така че правилно трябваше да се вземе външна, която да анализира, защото нали знаете, че българите с основание сме станали подозрителни, че всичко се покрива в България, че нищо няма да излезе и освен това тази фирма, доколкото знам, е специализирана в издирването на пари по целия свят с такива случаи при фалити на банки. Най-вероятно затова синдиците са избрали „Аликс Партнърс”.

Коментира фактите в доклада: първо, се потвърждават всички изследвания, които са правени в България, докладите, които получихме от други синдици, по-късните доклади на БНБ, разследванията, които се правеха в специализираната комисия, но разликата е, че този път тази фирма е стигнала до детайли в движението на парите, т. е. ние знаехме как е ограбена банката, но все пак не бяхме стигнали до някои от междинните звена и крайните точки, защото това не е и работа на парламентарна комисия, докато „Аликс Партнърс” са стигнали до тези крайни адресати и са подготвили доста богата информация, която, сигурен съм, ще бъде доста полезна на вече разследващите български институции.

 Гечев коментира бонусите, които е получавало   ръководството на БНБ - банката, която би трябвало да осъществява  контрол върху процесите в банковия сектор, малко преди КТБ са бъде затворена.  Това е скандално. Аз многократно съм изразявал мнението на нашата парламентарна група на БСП и на колегите, че беше абсолютно недопустимо, грозно и неморално да бъде преизбиран управленския екип на ключовата институция, която по Конституция отговаря – това й е работа – да регулира, да контролира, да лицензира търговските банки, те очевидно умишлено след това, което чухме в специализираната комисия не са си свършили работата. Срещу какво са мълчали и прикривали това е работа отново на съдебната система. Но вижте, в крайна сметка управляващото мнозинство, ГЕРБ и техните придружници, с фанфари въпреки нашите възражения от парламентарната трибуна какво направиха преди няколко месеца? Преизбраха си цялото ръководство на БНБ. Да са им живи и здрави с бонусите.

Гечев заяви, че  в доклада на "Аликс Партнърс"  няма нищо политическо, но фактите са такива, че тази банка е била една малка, незназителна банка до към 2008 – 2009 г. И в този доклад, това мога да кажа, защото числото е публикувано във всички статистики и в Европа, и извън Европа за банковата система на България, декември 2008 г. тази банка има 2 милиарда лева активи, а края на 2013 г., т. е. при първото управление на ГЕРБ, тя става от 2 млрд на 6 млд и 700 млн и един от факторите, който е описан във всички доклади е, че на практика държавният сектор по команда е прехвърлил сметките си в тази банка. Следствието и прокуратурата трябва да разпитат двама – трима души – премиера на републиката по това време, министрите на икономиката, защото те бяха двама, директорите на две – три държавни агенции, които също са имали сметки в тази банка и следствието да установи срещу какво тези юнаци как така са наредили стотици милиони публични средства да отидат точно в тази банка. Нали се досещаме, че това не е под въздействие на някакъв нов Кашпировски.

Вижте, то се намериха всякакви анализатори изведнъж да бабуват какво става около банката, аз мисля, че търпението вече е изчерпано и вече трябва вие, журналистите, и ние,  да питаме не анализаторите, а ако обича главния прокурор на републиката и министъра на правосъдието всеки месец да ни дават отчет как не се замитат следите около КТБ и как ни връщат 4-те милиарда откраднати от КТБ на нас, данъкоплатците, защото ние им плащаме на прокурорите, ние им плащаме на следователите. Всеки месец искайте да се отчитат пред медиите какво правят, защото те се разсейват нещо вече две години. Имайте предвид, че анализаторите добри – лоши те няма да върнат парите с анализи. 

Парите ще се върнат само със следствие, прокуратура и съд! Да ви кажа откровено, иска ми се да вярвам, но като виждам как си замитат следи 25 години и как хора, минаващи пред 4 – 5 различни дела на трета инстанция ги оправдават, как да ви излъжа да ви кажа, че съм сигурен, че ще си свършат работата като се съмнявам.

Цялото интервю с проф. Румен Гечев е в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17