Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3,6 милиона бежанци ще влязат в Германия до 2020-а

Бежанският поток е устремен към Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство смята, че до 2020 година в страната ще влязат 3,6 милиона бежанци. Такива са прогнозите на икономическото министерство, цитирани днес от „Зюддойче цайтунг”.

Според тези прогнози между 2016 и 2020 година в Германия годишно ще влизат по половин милион бежанци. Като се прибавят и вече приетите 1,5 милиона, до 2020 година броят им ще достигне 3,6 милиона.

Икономическото министерство пояснява, че става дума за чисто техническа прогноза на базата на досегашното развитие, тъй като никой не може да предвиди реално как точно ще се развива бежанският поток. Затова и германското правителство няма да прави официална прогноза за бежанската миграция.

Агенцията по труда в Германия добавя към тези изчисления, че бежанският поток не оказва сериозен натиск върху пазара на труда. Според техните сметки поне 3500 от вече дошлите ще работят или вече работят. На фона на 43 милиона работещи общо това представлява по-малко от 1% допълнителна работна ръка.

Очакват се проблеми по-скоро в отделни браншове като хотелиерския или строителния, където част от бежанците намират веднага работа. Според експертите 10% от идващите бежанци до една година ще намерят работа в Германия, а до пет години работно място ще имат 50% от тях.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!