Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Насилието над жени е проблем на семейството, на обществото, на нацията

Снимка: БГНЕС

В България няма точна статистика  колко жени са били жертви на насилие, но страната ни не се различава от Европа, където данните сочат, че пострадалите жени са 33%, а всяка четвърта жена е била жертва на домашно насилие, заяви евродепутатът Мария Габриел по време на конференция в Ловеч, която е част от националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!".

Мария Габриел посочи, че в Европа има много механизми за борба с насилието срещу жени и домашното насилие и затова е важно България да подпише т.нар. "Истанбулска конвенция":

Тази конвенция е мощен инструмент в борба с насилието над жените. Борба с различните форми на насилие, защото насилието е не само физическо - то е психическо, то е икономическо. Основно в тази кампания да отворим очи и да нарушим мълчанието. Да отворим очи и защото жертвите са навсякъде около нас. Тези жертви обаче не говорят, те мълчат - от срам, от страх, от липса на алтернатива.

Евродепутатът допълни, че проблемът с насилието срещу жени не е проблем само на жените. У нас основна роля в борбата срещу насилието имат неправителствените организации.

То е проблем на семейството, на обществото, на нацията, подчерта Мария Габриел.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова пое ангажимент в града да бъде създаден Обществен съвет "Не на домашното насилие".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мария Габриел

Евродепутатът Мария Габриел организира в Ловеч конференция за насилието над жени

Евродепутатът Мария Габриел организира днес в Ловеч конференция, която е част от националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!". Инициативата е по покана на областния управител Ирина Митева и се реализира в..

публикувано на 26.02.16 в 08:42