Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трети март се отбелязва от българите в планетарен мащаб

| обновено на 03.03.16 в 16:55

Историкът проф. Пламен Павлов  посреща 3 март в Босилеград, заедно с нашите сънародници там. Пред тях той ще говори за Освобождението на България и за съвременните предизвикателства пред българската нация . В интервю за Радио Пловдив историкът подчерта, че Трети март е празниyк, който вече се отбелязва от българите в планетарен мащаб. 

В Чикаго вече го отбелязаха, навсякъде по света българите ще празнуват. Има цели дни на България в отделни градове, категоричен е проф. Павлов

По думите му да се говори за днешните предизвикателства и да се оценява 3 март и в исторически, и в актуален план, никак не е лесно, особенно, когато е пред наши сънародни извън пределите на България. Особенно, когато е в една такава чувствителна точка на българската душа - каквато е  Босилеград. Един град, където българското чувство е много силно запазено, където обаче посегателствата са много болезнени, каза проф. Павлов.

Според него, днес живеем в много различен свят, същевременно обаче, геополитическите предизвикателства не са се променили съществено, може би само миграционната вълна – нещо, което никой не е подозирал, че ще придобие такива размери.  

И все пак, това означава да защитаваме нашите национални интереси и общочовешки ценности. И да престанем да спорим дали 3 март е празник, призова проф. Павлов

Съдбата на сънародниците ни извън пределите на страната ги прави особено чувствителни към националния празник на България и всички спорове за тези дати се посрещат с изумление и огорчение, посочи още историкът.

Той е категоричен, че за нашите деди, воювали в три тежки войни за национално обединение,  идеалът е бил Санстефанска  България, целокупна България. 

Реално погледнато нашата национална доктрина - на третата българска държава е  именно Сан Стефано или казано по друг начин  нашето национално обединение.

Според историка днешните  предизвикателства трябва да бъдат оценявани през това, което е посланието  на  националния ни празник. Да бъдем суверенна държава.  Трябва да вярваме повече в собствено си общество. Трябва да престанем да хленчим и да спрем да се вайкаме. Тази унизителна линия, която води в голямата си част нашия политически елит е недостайна. Недостойна е не само за паметта на загиналите за свободата  , но и за днешните българи, особенно за младите българи, подчерта проф. Павлов.

Целият разговор може да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Рестартирай Европа: Безопасни ли са ваксините срещу Ковид- 19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48