Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторът на емигрантското нашествие изнудва Европа

Европа вдига граници и развързва кесията пред Турция, която държи ключа на мигрантския поток към Европа.

България може да стане непривлекателен, но единствен коридор на нов нова към желаните богати държави. 

По двете теми "Точно днес" разговаряме с депутата от ЕП Ангел Джамбазки.

Ангел Джамбазки: Първо ще направя коментар на предложението за споразумение, тъй като както всички знаем няма споразумение, то трябва да бъде сключено на 18 – 19-ти другата седмица. Но проектът за споразумение според мене е скандален и унизителен за т. н. европейски лидери, които абсолютно самоубийствено коленичат пред Ердоган и пред политиката на Давутоглу, защото няма никакво съмнение, че Ердоган и Давутоглу в момента изнудват Европа, изнудват Европейския съюз – те всъщност са главни организатори на емигрантското нашествие като тук не говорим дори за бежански поток, говорим за емигрантско нашествие, тъй като една голяма част от тези хора не са бежанци от Сирия, защото не са от Сирия. 

Но самоубийственото поведение на европейските лидери има едно обяснение – то е логичната, следваща катастрофална грешка след като поканиха всички тези хора в Европа, след като се опитаха да ги разпределят абсолютно безумно на най-различни квоти и други такива неща и след като се провалиха в цялостната си политика по отношение на емиграцията сега в момента правят финалната грешка според мен и това е споразумението с Турция, което всъщност прехвърля всички задължения по отбраната на европейските граници, на европейските граждани, на европейските държави на Турция. 

Една неосманистка Турция, една Турция на диктатора Ердоган, в която се смазват свободата на словото, затварят се опозиционните медии, води се гражданска война, осъществява се геноцид, осъществява се етническо прочистване на определени региони – така че прогнозите изобщо не са розови. Но това, което ми направи добро впечатление във вчершния дебат в Европейския парламент е, че нямаше почти европейски представител, който да одобри този проект за споразумение, дори най-крайните либерали, които обикновено аз подозирам в турска колаборация, бяха много скептични затова, че се обвързва членството на Турция, визовите либерализации, отваряне на нови преговорни глави и всички бяха единодушни, че става дума за изнудване.


Р. П.: А има ли избор Европа, г-н Джамбазки, европейските страни, институциите, лидерите? Не е ли такава ситуацията, че да изисква компромиси дори от този ранг, за който вие говорите?

А. Д.: То сам си правиш ситуацията, общо взето ако си гръмнеш в коляното ще трябват и съответните мерки, а те вземат мярка като си гръмнат и другото коляно та да са на земята съвсем. Общо взето Европейската комисия, Европейският съюз сами се докараха до тази ситуация. Никой не е виновен, никой не ги е карал да канят всички емигранти в Европа, второ, да започната да правят тези сторазумения с Турция и накрая да плаща този откуп от 6 милиарда долара.

Р. П.: А можете ли да направите прогноза дали споразумението в крайна сметка ще бъде подписано и в каква форма?

А. Д.: Да, вероятно ще бъде подписано, защото на Меркел й трябва оправдание за самоубийствените ходове, които прави. Сега ще се опитат да ни проглушат ушите какъв необходим компромис е, как бе него няма да може да направим нищо, как по-добре малко отколкото нищо. Но за мене това е тежкта политическа грешка и както виждате не само аз мисля така, така мисли и унгарският президент, и чешкият министър-председател и много от централноевропейските лидери и аз забелязвам една тенденция на промяна на Европейския  съюз – мисля, че тези споразумения ще дадат финала на ЕС такъв какъвто си го представяха федералистите в Европа, една свръх държава, свръх централизирана с едва ли не европейско правителство. Виждате, че в моменти на криза този инструмент категорично не работи.

Р. П.: Да поговорим пак за бежанците. Ако не се подпише, ако не се дадат тези средства, ако не се даде това, което Турция иска, за да спре каналите – какви са другите възможни изходи, които биха могли да се сложат на масата?

А. Д.: Само си помислете каква наглост и какво лицемерие е да говориш за размяна на нелегални емигранци за бежанци. А знаете ли кои бежанци Турция ще прехвърли в Европа? Ще прехвърли сирийските кюрди и собствените си 20 млн кюрди като ги брои всички сирийски бежанци. Това е целта на Ердоган. И в края на краищата как ще броите – на кило, не метър, на ръст, на какво? Това е абсолютно лицемерие и абсолютно неприложимо. Каквито и ангажименти бъдат поети от  Ердоган те няма да бъдат изпълнени. 

Това го казахме, когато започна първия разговор за трите милиарда, за съжаление се оказахме прави, за съжаление мисля, че отново ще бъдем прави, когато казваме, че това споразумение няма да работи, защото Ердоган на спазва споразуменията, които поема, защото в момента диктува условията на ЕС и понеже европейските лидери са политически неграмотни, исторически неграмотни, неможещи хора – те не познават традицията и практиката на османското наследство, на начина, по който османските водачи Ердоган и Давутоглу гледат на ЕС, те си мислят, че тези хора могат да преговарят и да се пазарят, само че пазарлъкът е измислен в Анкара, а не в Брюксел и в Анкара му се определят правилата. Какво ще се случва от тук нататък? Нищо няма да се промени. 

Ще продължат хиляди хора да заливат европейския континент, Гърция ще се взриви от ситуацията, в която се намира, защото се получи перфектна буря от кризи – финансова, политическа, икономическа, мигрантска, нейните драми с ЕС. На следващата среща Ердоган ще дойде още по-доволно и мазно ухилен и ще поиска още 3 милиарда евро и ще му станат 9. След това ще поиска още 3 милиарда евро и тези ще му общеават, защото няма къде да отидат, защото г-жа Меркел не смее да излезе най-сетне и да каже „Провалих се, отивам си.”, а се опитва да се спасява.

Р. П.: Ако си отиде това как ще спре емигрантите?

А. Д.: Трябва да се промени политиката на Германия като начало. Тя трябва да излезе и да каже – това беше грешка, няма как тези хора да се впишат, не могат да бъдат вписани, защото ние имаме огромни културни, цивилизационни, традиционни различия, делят ни хиляди години цивилизационно развитие и нямаме време да изживяваме пубертета на ислямската религия.

Р. П.: Що се отнася до България виждате ли рискове, каквито в момента се описват с безпокойство и то е България да се превърне въпреки нежеланието включително на мигрантския поток на пристан за търсещите път към Европа просто, защото други огради се затвориха?

А. Д.: За тези рискове и за тези опасения предупреждавам от септември месец 2013 г. Когато ми се обадихте за интервюто вчера се зарових да видя кога сме започнали да говорим по темата – септември месец 2013 г. сме предложили от ВМРО изграждането на преградно съоръжение на нашата граница. Тогава повечето от вашите колеги ни иронизираха, обясняваха какви сме расисти, фашисти и прочие такива неща, а сега виждате, че такива защитни съоръжения се изградиха из цяла Европа, а и ние отново не сме подготвени за това, което предстои. Ако тогава бяха слушали внимателно нашите анализи, нашите предложения, ако българските управляващи бяха натиснали Европейската комисия за отбрана на външната граница на ЕС, което е единственото разумно нещо в тази ситуация, нямаше да се намираме в ситуацията, в която сме в момента. Но както се казва ние сме най-добри като се обърне колата, втори ни е акълът най-силен, да използвам майчиния език на беглеца от турското посолство Местан.

Та сега вече това, което трябва да направим – катeгорично да довършим преградното съоръжение, категорично с всички сили да опазим границата си от нелегално преминаване, ако се наложи и със сила. Задължение на Българската армия по Конституция е запазването на териториалната цялост, националния суверинитет и неприкосновеността на държавната ни граница. И ако някой попита дали с оръжие се наложи да се пази – да, ако се наложи трябва да се пази. И тези, които идват отсреща също не идват без оръжие. Видяхте ги по границите в Гърция, видяхте ги по границите в Унгария. Да не се лъжем повече – две години празни лицемери ни замазват очита с глупотевини за майките с деца. Не идват нито майки, нито деца, майките и децата са единици в този огромен емигрантски поток, в това нашествие. И ние най-сетне трябва да си пазим нашата граница ако не искаме да бъдем един Ливан на ЕС.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51