Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не е обсъждала идеята за федерализирането на Сирия със Запада

Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не отговаря на действителността информацията, изнесена в западни медии, че Русия и Западът са обсъждали възможности за федерализирането на Сирия, коментира влиятелният руски дипломат и специален пратеник на руския президент за Близкия изток и Северна Африка Михаил Богданов. Според него това е пълна глупост. Москва не споделя тези идеи и те трябва да бъдат формулирани от самите сирийци.

Пред Българското национално радио в Москва Михаил Богданов отговори следното на въпрос за бъдещото устройство на Сирия: 

Ние се договорихме и това е записано в решенията от виенския формат, където са ООН и петте постоянни членки на Съвета за сигурност, плюс регионалните играчи Турция, Иран и арабските държави, че в бъдеще Сирия трябва да бъде единна в териториален и суверенен план светска държава, където ще бъдат спазвани правата на всички религиозни групи като сунити, алавити, кюрди, друзи, шиити и, разбира се, християните. А те, знаете, се намират в много сложна ситуация. Това са принципите, върху които се опираме за това как трябва да изглежда Сирия. Очертани са етапите на политическите процеси, които включват създаването на коалиционно правителство или, ако искате, на националното единство, което ще бъде формирано от противници на Башар Асад и една от задачите му е да подготви новата конституция на Сирия. На самите сирийци трябва да бъде предоставено правото в рамките на конституционните реформи да определят държавната форма на управление в следвоенна Сирия. Дали Сирия ще бъде парламентарна или президентска република, това решение ще трябва да вземат самите граждани на страната. 

По отношение на възобновянето на вътрешносирийските преговори утре в Женева, Михаил Богданов заяви, че е оптимист за техния ход, но добави, че сирийските кюрди трябва да бъдат включени в преговорния процес в Женева. Богданов изрази безпокойството на Москва от артелерийските обстрели, на които са подложени от страна на Турция районите в северна Сирия, намиращи се под контрола на местните кюрди.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!