Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС работи по условията на България и Кипър за споразумение с Турция

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС работи по условията на България и Кипър за скючването на миграционно споразумение с Турция. Ротационният председател на Съвета на ЕС Холандия обяви умерен оптимизъм за постигането на сделка за спиране на миграционните потоци. Това стана след министерско заседание в Брюксел, което подготви европейската позиция преди срещата на върха на лидерите с турския премиер Ахмед Давутоглу в четвъртък и петък.

Оформя се консенсус по поставените турски условия, стана ясно от холандския външен министър Берт Кундерс. Ротационният председател намекна, че пакетната сделка за спиране миграционния поток през границите може да засегне и въпроса за обединяването на остров Кипър:

Намирам конструктивен подход във всички страни-членки, без изключение, за постигането на добро споразумение в края на седмицата.

Република Кипър отказва да махне ветото си по отварянето на нови 5 преговорни глави за членство на Турция, заради замразения от години въпрос относно окупираната северна турскоговоряща част на острова, чието правителство не е признато от ЕС. На посещение в Никозия днес водещият преговорите Доналд Туск заяви:

Кипър е също толкова важен, колкото Германия, Франция, Холандия или всяка друга членка. Нека използваме тази възможност за споразумение, изгодно за всички. Остава да решим и въпроса с възможните алтернативни пътища от Турция към други страни от съюза като България.


Трябва да защитим интересите на всички членки и конкретно на България, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс:

Напълно разбирам притесненията на българското правителство и премиера – когато се затварят граници и се разбиват трафикантски канали, да се има предвид, че хората могат да тръгнат през Черно море или по суша.


На въпрос дали България е получила уверения, че условието й ще бъде включено в сделката, вицепремиерът Меглена Кунева отговори:

Споразумението с Анкара изисква съгласието на всички 28 лидери на съюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!