Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът гледа делото срещу Райфъла

| обновено на 16.03.16 в 12:00

В Окръжния съд започва делото срещу  Атанас Червенков, известен с прозвището Райфъла, и още четирима души от неговата група, обвинени за поръчково убийство,  умишлени палежи на луксозни автомобили и незаконно притежание на боеприпаси. 

През февруари старта на делото се препъна  заради отсъствието на адвокат на единия от подсъдимите. Разследването на групата отне почти две години, до днешния старт на процеса срещу групата, а дълги месеци Райфъла прекара в ареста, въпреки многократните опити да бъде пуснат под по-лека мярка. 

През това време  адвокатите му оповестиха, че е развил множество  заболявания – високо кръвно, диабет, тежки урологични проблеми, неколкократно бе отвеждан в болница, но въпреки старанията и диагнозите, различни съдебни състави неизменно го връщаха в ареста.

Райфъла и групата му са притиснати от тежки обвинения – на първо място за подготвяното убийство на негов конкурент – собственика на медицински център „Хипоталамус“ – Аргир Гяуров.  За мократа поръчка Атанас Червенков обещал 20 000 лева и избрал организатор -  Веселин Загорски. Той пък наел за килъри други трима от подсъдимите  - Васил Василев, Симеон Генов и Бисер Романов. Преди две години – на 12-ти февруари жертвата  Аргир  Гяуров бе причакан от бандитите пред входа на блока си в Кючук Париж и многократно намушкан с нож. Макар и тежко ранен, мъжът оказал яростна съпротива и убийците изплашени побягнали, без да го довършат,  разказаха  разследващите. Заради това, ядосаният Поръчител платил само половината от парите.

Групата на Райфъла обаче не спряла дотук. Петимата са обвинени за седем палежа на коли,  четири от които на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов, който бе ударен на два пъти.  Първо – на 9 януари 2014г. бяха опожарени „Мерцедес“  и джип „Тойота Ландкрузер“, собственост на семейството.  На другия ден бе строшено стъклото на друг  „Мерцедес“, също притежаван от съпругата на депутата . Татяна. Според разследващите, Атанас Червенков поръчал палежите като отмъщение към  Антоний Йорданов, на когото разчитал да бъде избран за шеф на Българския ловно-рибарски съюз, но бил отхвърлен. Гневът му към депутата се умножил още повече и след като  на Райфъла бе отнета концесията  на пазара на ул. „Младежка“ до областната управа, за което той бил убеден, че станало под натиск именно от народния представител. Вероятно това е предизвикало и второто нападение над колите на Антоний Йорданов, година след първото. На 22-ри януари 2015-та  наемниците  опожариха пореден негов „Мерцедес“, паркиран пред дома му, като пожарът унищожи и други три съседни коли.

Освен това аутодафетата на бандата застигнаха и други  жертви на Райфъла – подпалено „Пежо“ на лизингова къща и „Шкода Октавия“ на бивша негова служителка,  за която мълвата упорито твърдеше, че му е била доста интимна приятелка.

Хватката на криминалистите обаче постепенно се затегна и в началото на миналата година Атанас Червенков и групата му бяха арестувани. Многократните опити пред различни съдебни състави да излезе на свобода не успяха, въпреки изскачащите една след друга епикризи за  много тежки заболявания, включително и депресивен синдром. Адвокатите почти бяха успели, когато в началото на септември окръжния съд реши да го пусне под гаранция от 50 000 лева точно заради влошеното му здраве,  но светкавичния протест на Апелативната прокуратура го върна обратно в ареста.  Тук гръмна друг скандал – обвинението извади доказателства,  че медицинската експертиза е  умишлено невярна, изготвена от лекари, за които има съмнения, че са получили стимулираща мотивация за това.  Прокуратурата назначи нова експертиза, но в старозагорска болница и според нейното заключение Атанас Червенков може да остане в ареста.  Най-емоционалният му защитник бе неговата съпруга Ева.

Райфъла бе сочен за знакова фигура от ъндърграунда от „славните“  бандитски години на момчетата с ланци и анцузи, който обаче не попадна в радарите на правосъдието и дори се размина от трагичната съдба на десетките си познати в тези среди.  В продължение на почти 15 години Червенков изчезна от прожекторите  и постепенно градеше имиджа си на почтен бизнесмен – медицински център, частна бърза помощ, концесии на общински обекти и други предприемачества. Постепенно се отърка и в политиката, макар и не твърде ярко гравитирайки във времето ту към ГЕРБ, ту към АБВ, ту към политическия проект на Бареков. Всичко това изглежда рухна, след арестуването му и тежките обвинения, по които днес се изправя пред съда. 

Близките на Райфъла са убедени, че той е набеден и жертва на политически и бизнес интереси. Делото се очертава тежко и продължително, с призовани 39 свидетели, 11 вещи лица и очакваните разкрития на разследването. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Измамниците с апартаменти остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста четиримата, отнели с измама три апартамента от пловдивчанин. Те бяха задържани предварително, а още една жена, с която се действали, бе освободена с мярка „подписка“.  Групата е обвинена, че с измама и заблуда те са успели да отмъкнат скъпите имоти на мъжа, който дълго време бе в неизвестност...

публикувано на 15.08.24 в 15:56

Арестуваха мъжа, заплашил с нож жена с куче

Арестуваха мъжа, който бе заподозрян за нападение над пловдивчанка, докато разхождала кучето си.   Жената подала сигнал за нападението, след като около 19 ч. във вторник, докато извеждала кучето си, непознатият се насочил към нея с нож в ръка и я заплашил. Полицаите от Четвърто районно са успели да установят и задържат заподозрения.  Версията на..

обновено на 15.08.24 в 15:40

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 15:26

Село Косово осъмна с воден режим заради сушата

Асеновградското село Косово, което е една от туристическите атракции в Родопите, остава без вода.  Със заповед на кмета му е обявен воден режим от 8 до 17 часа всеки ден. П ричината е намален дебит във водоизточника на селото.  От ВиК предупреждават, че ако сушата се задълбочи, режимът на спиране на водата ще бъде затегнат. Косово е поредното село..

публикувано на 15.08.24 в 14:37

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27