Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати организират в Брюксел форум за ефекта от Механизма за наблюдение у нас

Снимка: www.europarl.europa.eu

Представители на най-високо равнище от съдебнaта и изпълнителната власт ще разискват на конференция в Брюксел ефекта от Механизма за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас. Събитието е организирано съвместно от българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. То съвпада с формалната дискусия на резултата от последните доклади на ЕК за напредъка на България и Румъния през януари, която ще се проведе преди това във вътрешната комисия на Европарламента.

Конференцията "Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект и препоръки" ще се проведе в сградата на Европарламента следобед, часове след като ресорната парламентарна комисия по правосъдие и вътрешни работи обсъди резултатите, докладвани от Еврокомисията за България и Румъния по съдебните и антикорупционни мерки. Според съобщение от офиса за заместник-председателя на комисията – Илиана Йотова от социалистите, участниците в българската конференция, ще обсъдят възможности за подобряване на Механизма в контекста на новите правни промени, настъпили в Европейския съюз след приемането ни през 2007 г.

По темата са поканени да говорят главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, Главният инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет Теодора Точкова, заместник министърът на правосъдието Красимира Филипова и Параскеви Миху, заместник генерален секретар на Европейската комисия.

Сутринта евродепутатите от вътрешната комисия ще проведат 30-минутна дискусия по докладите за България и Румъния. Те вече получиха оценка от правителствата на Съюза, които обявиха, че румънците са на път да изпълнят целите на механизма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!