Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Ловеч иска покритият мост да бъде обявен за национална културна ценност

Снимка: wikipedia

Община Ловеч ще внесе искане в Националния институт за недвижимо културно наследство единственият на Балканите покрит мост да бъде обявен за национална културна ценност.  По този начин ще се опровергаят всички слухове относно бъдещето на покрития мост, след като се появиха информации, че той ще бъде продаден или приватизиран, съобщи кметът Корнелия Маринова. Мостът не е включен в инвестиционната програма на общината и няма да се ремонтира по ОП „Региони в растеж“, защото статутът му не позволява това, допълни тя:

Независимо че има изготвен проект за това, всичко, което е правено през последната година, няма как да бъде реализирано. Ще се търсят други средства, финансови инструменти през Министерството на финансите, за да консервира моста, така че да можем да го запазим.

Предстои от община Ловеч да разработят цялостна концепция за бъдещето на покрития мост, който в момента е част от архитектурно-историческия резерват "Вароша" и за развитието му като търговска улица, като улица на занаятите, уточни кметът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!