Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари от Девин недоволстват заради забраната за риболов в р. Триградска

Снимка: БГНЕС

Рибари от Девин и района недоволстват, че зарибената от местното "Сдружение по лов и риболов“ река Триградска попада сред 16-те реки с тригодишна забрана по заповед на министъра на земеделието и храните:

Въпреки предложението от местното сдружение, съгласувано с Регионалната инспекция по околна среда и води, Регионалната дирекция по горите, сред 16-те забранени водоема за риболов в министерската заповед е включена и река Триградска, коментира Владимир Пейков, специалист в местното сдружение по лов и риболов, в което членуват около 900 души:

Миналата година зарибихме Триградска с едри риби, балканки. Както знаете, Въча вече се е разводнила, вече я няма. Беше основната река, в която се риболовстваше пъстърва, но сега е язовир там. И реките останаха малко. Със забрани не става. Трябва зарибяване и охрана. Това по закон е разрешено - местните сдружения да стопанисват реките и ИАРА и да контролира нашата дейност - дали ги стопанисваме както трябва. Обаче те досега не са дали такива неща - някой да стопанисва реките, но не ги дават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!