Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Мухамед: Сирия трябва да се федерализира по подобие на Германия и Русия

Синан Мухамед
Снимка: Николай Кръстев

Кюрдите от Сирия виждат бъдещето на Близкоизточната държава като федерална, като е важно да се подчертае, че те не искат отделянето на страната, а повече права и възможности в следвоенна Сирия.

Официалният представител на Западен Кюрдистан за Европа и Съединените Щати Синан Мухамед е за идеята за федерализация на Сирия, като според нея сирийската страна трябва да се федерализира по подобие на Германия и Русия, а кюрдите в нея трябва да получат възможност за равноправие, което в миналото е липсвало.

По време на посещението си в Москва по повод откриването на представителството на  Западен Кюрдистан в руската столица, Мухамед определи като лош сигнал липсата на покана на междусирийските преговори в Женева за кюрдите:
Без кюрдите не могат да се решат сирийските проблеми, а в този момент кюрдите вече създадоха нова политическа система в границите на Сирия. В тези райони не живеят само кюрди, но и още много други общности и народи. В този модел са представени всички - от политическите структури до въоръжените формирования на тези народи и общности в една структура. Как може да бъдат отричани правата на тези хора и да не ги допускате на преговорите?Без кюрдите това няма как да стане.   

Същевременно Синан Мухамед определи обстрела на Турция по районите на кюрдите в Сирия като израз на безсилие и поиска международната общност да окаже влияние върху Анкара да спре с тези си действия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Очаква се кюрдски райони в Северна Сирия да обявят федерална система

Очаква се днес администрацията в контролираните от кюрдите райони в Сирия да обяви Федерация на Северна Сирия. Съобщението направи представител на управлението в град Кобане. Кюрдите и арабските им съюзници контролират два анклава - около Африн,..

публикувано на 16.03.16 в 11:22