Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Калфин: Необходимо е целите в декларацията за подкрепа на правителството да бъдат актуализирани

Г. Първанов: Министрите на отбраната и на здравеопазването трябва да напуснат постовете си

| обновено на 20.03.16 в 18:53
Снимка: БТА

Партия АБВ смята, че трябва да бъде преразгледана политическата декларация за подкрепа на правителството.

Необходимо е целите в нея да бъдат актуализирани, съобразно днешните проблеми, посочи вицепремиерът Ивайло Калфин във Велико Търново:
Преди година и половина не говорихме за бежанци, не говорихме за напрежение около границата ни, включително между Турция и Русия, не говорихме и за процесите в ЕС. Така че тези неща очевидно, че трябва да се отразят и в политиката, и в споразумението. 

Мисля, че това е нормална процедура - дали сме си срок до края на следващата седмица всеки, който иска да види нови приоритети, да помисли, да ги пребори и ще ги обсъдим. Няма драма в това нещо, допълни вицепремиерът, който продължава да смята, че е възможно издигането на единен кандидат на левицата за президент. 

Според лидера на АБВ Георги Първанов управляващата коалиция трябва да стане по-работеща, а министрите на отбраната и на здравеопазването да напуснат поста си. Първанов подчерта, че не сме имали по-слаб и вреден министър на войната в новата българска история:
Има министри, като в това число и особеност споменатият министър, които не само, че не са полезни, те откровено са вредни. Той излъчва сигнали, с които ние не си създаваме гаранции за военната сигурност, а по-скоро провокираме напрежение в отношенията с други държави. Да не говорим, че много от нещата говорят за хаос и за неизпълнение на поставените планове. Така че този министър, но  мисля че не само той, трябва да освободи поста, за да дойде на неговото място някой, който ще свърши малко по-добре работа. 


В здравеопазването имаме много тежки бележки и препоръки. Премиерът решава дали този или друг министър ще реализира новата политика, но очевидно министър Москов не се справя. Самата коалиция трябва да стане по-работеща – с това 2 плюс 2 очевидно нещата не се случват и че някои от политиките, като в това число и т.нар. "реформи", изостават. Такава промяна трябва да стане и на нейния фон е логично да се случат и кадровите промени. Нищо фатално няма в това, ако в едно правителство бъдат направени такива,  допълни Първанов.

Във Велико Търново Георги Първанов и Ивайло Калфин участваха в дискусия за националната сигурност, провела се в рамките на инициативата на АБВ "Президентски дебати 2016".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!