Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е готова да използва сила, за да спре нарушението на примирието в Сирия

Москва може да започне да изпълнява едностранно механизма за контрол на спазването на примирието в Сирия. Според заместник - началника на Главното оперативно управление на Въоръжените сили ни Русия генерал-лейтенант Сергей Рудской руското командване е предложило в максимално кратък срок да бъдат проведени консултации с американските им колеги за съгласуването на текста на документа, предвиждащ спазването на примирието в Сирия. Ако липсва обаче реакция от страна на САЩ, Русия ще пристъпи към едностранното използване на правилата в предвиденото съглашение. 
Военната сила ще бъде използвана само след получаването на достоверни доказателства за систематични нарушения от страна на въоръжените формирования, според задълженията на  постигнати от съвместното руско-американско заявление за прекратяване на бойните действия в Сирия от 22 февруари .                                                                    
Руският висш военен представител отбеляза, че против формрованията, които спазват режима на прекратяването на огъня в Сирия, а и срещу мирното население и гражданските обекти в страната няма да бъде използвана военна сила.                            
Изявлението идва само дни преди да бъде осъществена серията от високопоставени западни дипломатически посещения в Москва на германският министър на външните работи Франк Валтер Щайнмайер и държавният секретар на САЩ Джон Кери
По рано днес руския президент Владимир Путин обсъди с емира на държавата Катар Тамим Бен Хамад Ал Тани ситуацията около спазването на примирието в Сирия. Емирът на Катар е дал висока оценка на решението на руския лидер да предприеме стъпка за нормализиране на обстановката в Сирия, след изваждането на частите на руската военна авиация от близкоизточната държава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!