Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една крепост никога не пада отвън, някой я предава отвътре

Хората, които доведоха Европа до това състояние планираха това от години наред. Това което се случва в Европа е добре планирано от супер силите от години наред. В историята трудно се случват неща, които не са планирани, малките народи по- скоро сме зрители и най- вече потърпевши, смята доц. д-р Лизбет Любенова от Института по исторически изследвания към БАН.

Според нея нито една от великите супер сили в ЕС не показва високи морални качества, даже напротив. Европа не е изработила до край своя ценностна система, идеите за глобализация и либерална икономика не очертават обща  ценностна система. Европа върви към икономическо сближение, но Европа не изгради духовен модел. Европа трябваше да отговори иска ли да бъде християнска или не. В момента никой не знае каква иска да бъде Европа. Отговорността на лидерите й е голяма. Години наред те си играеха с малките народи. Великите водят своята егоистична политика – разпределение на пазари и газови потоци. Не е тайна, че Германия нанесе голям удар на нашата газова политика с цел да си прокара втора тръба през Балтийско море, посочи доц. Любенова.

 Въпросът е какво правим ние, които нямаме нито ресурси, нито възможности, дори политически лесно можем да се дестабилизираме, попита историкът.

Държавите, които са били под османско владичество взимат мерки, но Централна Европа продължава да си затваря очите и да прилага една неоосманска политика, която се твори научно и стратегически от години, но и вече се прилага на практика. Едва ли лидерите не осъзнават това, но най- вероятно става въпрос за икономически зависимости, коментира доц. Лизбет Любенова.

Англия стои настрани, заиграва се със САЩ, затваря се. И точно когато на Европа й е трудно, тя си извоюва привилегии. Европа ще изготви политика, но въпросът е колко ще бъде изоставането, защото може да бъде и фатално, добави тя.

Народите не помнят дълго и в крайна сметка повтарят старите си грешки. Един модел не може да се провали, преди да бъде изграден докрай. Държави, които дори не бяха пряко ударени от бежанската вълна демонстрират възраждане на националното чувство. Ако няма колективна защита, тогава национализмът ще се събуди и никой няма да го спре. Една гражданска дестабилизация в Европа не е желана . Бежанската вълна е идеализирана -  едни хора не могат сами да решат и да тръгнат, някой ги насочва, коментира Любенова.

Аз съм от хората, които смятат, че една крепост не пада отвън, а отвътре. Много сили от Арабския свят, а и в САЩ имат интерес от отслабване на Европа. Европейският пазар е огромен и той  пречи на някого. Но никой не може да завладее този пазар отвън, някой го е предал. Не е само Ангела Меркел, обаче. Не мисля, че ислямският свят има Пета колона, но има лидери, които пречат този процес да спре, подчерта историкът.

Европа няма ясна визия какво прави оттук – нататък, решенията са спонтанни, непоследователни, единствено Унгария има собствена политика. Докато Европа не заговори на един глас, нищо няма да се получи. Напоследък Австрия призовава за защитни мерки, но само тя не е достатъчна. Европейските лидери продължават да са орел, рак и щука, смята Любенова.

Много хора се заблуждават че това не е неосманизъм и неоислямизъм. Има централи, които подготвяха тази политика, като учен го виждам. Голяма част от моите колеги се продадоха за паница леща. Това ще има сериозни последици, каза тя добави, че самите бежанци и тяхното поведение говори за същото – те искат да не работят, да получават помощи и да не изпращат децата си в светските европейски училища.

Много преди атентатите в Брюксел това се виждаше. Тези клетки и структури отдавна се изграждат, просто сега ескалираха, подчерта тя.

България засега е остров на блажените. Нашата държава не е атрактивна, защото живеем под прага на бедността. Те не искат да останат тук заради безработицата. Не знам дали това ще ни спаси, но засега оставаме една спокойна държава. Но това говори много лошо за присъствието ни в Европа, защото сме по- бедни от имигрантите. Ние сме бедни, но блажени, въпросът е дали това ни задоволява, заключи историкът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29