Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов и Николай Ненчев откриха модернизираната военновъздушна база Безмер

| обновено на 27.03.16 в 12:28
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев официално откриха модернизираното летище Безмер край Ямбол. В удължаването на пистата и инфраструктурата на летището са вложени над 62 млн. лева.

Целта на модернизацията е летището да придобие пълна съвместимост със стандартите на НАТО, за разполагане на стратегическа транспортна авиация, съобщи премиерът Бойко Борисов:

Това, което може да се допълни е, че и Гражданската авиация, при нужда, при аварийни полети, или когато времето е неподходящо, където и да е, това денонощно ще бъде на разположение на Гражданската авиация. Така че е полезно, не само за военните, а и за хората.

На въпрос, дали след модернизацията, летището няма да се превърне в прицел на терористични действия, премиерът заяви:

Толкова сте интересни хора, те два пъти повече туристи идват на 50-60 километра от тук… Те ще си бомбардират техните туристи ли? Просто престанете да си мачкате държавата по този безобразен начин.

Що се отнася до изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че не е добра идеята за издигане на предпазно съоръжение с Гърция, министър-председателят заяви:

И на нас не ни се прави защитно съоръжение, но те трябва да си изпълнят ангажиментите. С цялото ми уважение към тях, ако си спазват Шенгенските правила и норми, няма да има такъв въпрос. Проблемът е, те даже не са и бежански лагери в Гърция, те просто са придвижени от единия край до другия на Гърция и там са струпани, което не отговаря дори и на думата лагери. Там е критичната точка, затова сега и с горските стопанства, ще им помогна малко на военните да направят по-бързо просеки, за да има готовност за такива съоръжения. Изобщо не ми се прави съоръжение. И аз съм против такива съоръжения, но хората очакват от нас, да защитим границата.

Министър Ненчев допълни, че при необходимост, на границата ще бъдат командировани допълнително военнослужещи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!