Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Песков: Русия се намира в състояние на информационна война

Дмитрий Песков
Снимка: вестник "Дневник"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като нецелесъобразни опитите за подобряване имиджа на Русия в международен план в момента, тъй като страната му се намира в състояние на информационна война със Запада. В интервю за един от телевизионните канали говорителят на руския президент попита риторично водещия: Казват, че в момента Русия има лош имидж. А знаете ли кой още има лош имидж? Без да чака отговор, Песков каза: САЩ.

Сега се намираме в състояние на информационна война със законодателите на модата в информационното пространство, с англосаксонците, с техните медии“, допълни още говорителят на Путин.  При такива условия едва ли са целесъобразни заниманията с имиджова дейност, става дума за пропаганда и контрапропаганда в добрия смисъл на думата. По думите му трябва да се работи за интеграцията на руската икономика в световната. Русия щяла да „стои уверено на краката си“ само в случай, че бъде конкурентоспособна. Сега имало „положителни стъпки“ в отношенията Русия-САЩ, в сравнение с преди година сега имало желание и готовност да се разговаря. Но това не е отстранило „сериозните концептуални раногласия“.

По отношение на статута си Песков каза, че ако заемал мястото на говорител на турския президент Реджеп Ердоган, щял да се оттегли, след като турските ВВС свалиха руския бомбардировач над северозападна Сирия. Според Песков, Русия не е готова сега на никакви контакти с Турция, докато „Анкара не направи това, което трябва да стори при подобна ситуация“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!