Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма грамотност без четене

Книгите отново поемат на поход към своите читатели .От 2 до 23 април 2016 г. за пети път се провежда националната кампания„Походът на книгите“, организирана от  Асоциация „Българска книга“, съобщи за Радио Пловдив Василка Ванчева, член на УС на асоциацията .

Началната дата на „Походът на книгите“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен .  През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък идва на 23-ти април - денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

Тази година. над 35 български писатели и журналисти се включват в основната  инициатива на кампанията – „Известни българи четат на деца“. Те ще гостуват в повече от 30 детски градини и училища  за среща с читатели на възраст от 3 до 15 години. Заедно с тях ще препрочетат откъси от своите любими детски книги и ще откриват и преоткриват чудните литературни светове, поясни Ванчева

По думите й за четирите си издания до момента, инициативата е обхванал повече от 120 учебни заведения и е срещнала над 5000 деца със съвременни български автори и други известни личности. 

Като част от „Походът на книгите“ се осъществяват и още две национални кампании:  "Маратон на четенето"“, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и ежегодният конкурс "Бисерче вълшебно" на сайта "Детски книги“ за детско-юношеска литература, в който не друг, а читатели на възраст от 6 до 15 години избират победителите сред своите връстници .

Василка Ванчева припомни, че първите издания на кампания са мотивирани от притеснителните резултати на българските ученици, станали видими след оповестяването на резултатите от представителни изследвания като PISA през 2012 г. в областта на средното образование.  Тя е категорична, че децата трябва да се поощряват да четат, като е много важно родителите да възбудят и възпитат интерес към четенето у малкото дете и интересът му към книгите. Практиката показва обаче, че не рядко бабите формират вкуса на малкия човек, което не винаги е най-доброто. Тя призова родителите да се доверяват повече на издателите и съвременните автори на детски книжки. 

Но най-важно е децата да се научат да четат, защото  грамотност без четене няма, категорична е Ванчева

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация "Българска книга" в партньорство с Българска Библиотечно-информационна асоциация и МОН.

Цялото интервю с Василка Ванчева може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12