Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Гърция и Турция спазват законосъобразно споразумението с ЕС за връщане на мигрантите

Снимка: БТА

До момента Гърция и Турция спазват законосъобразно споразумението с Европейския съюз (ЕС) за връщане на мигрантите, смята Еврокомисията. От тази сутрин Анкара започна да приема обратно всички нелегално пристигнали на гръцките острови, след като техните документи са били разгледани съгласно европейските стандарти. В замяна ЕС вече прилага своя ангажимент за всеки върнат сириец да приема по един бежанец директно от турските лагери.

Турция е допуснала обратно на своя територия около 200 души съгласно сделката с лидерите на ЕС. От тях 147 са икономически мигранти, които нямат право на убежище.

За всяка върната в Турция лодка, от там ще излита самолет с хора за преселване, каза говорителят на комисията Маргаритис Схинас.

Това е новата схема за управление на миграционния поток по един организиран и прозрачен начин.

Споразумението предвижда срещу всеки върнат сириец европейците да приемат друг директно от бежанските лагери в Турция. Комисията не потвърди дали сред върнатите днес е имало сирийци. Въпреки това 32-ма души са заминали за Германия, а 11 за Финландия. Трета група със сирийски бежанци в Турция се готви да бъде превозена за Холандия утре.

Данните на ЕС показват, че броят на нелегално пристигащите на гръцките острови през Егейско море намалява през последните 15 дни, но все още потокът не е спрял напълно. На 20 март нелегалните влизания са били 1667, а вчера едва 200.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Турция пристигнаха първите мигранти от Гърция

Тази сутрин около 9.30 часа българско време на пристанището в турския град Дикили, провинция Измир, акостира първият ферибот-катамаран с около 200 мигранти, които бяха експулсирани от гръцкия остров Лесбос. Така фактически започна изпълнението на..

публикувано на 04.04.16 в 11:47

От островите Лесбос и Хиос започна операцията по връщане в Турция на незаконните мигранти

От островите Лесбос и Хиос започна операцията по връщане в Турция на незаконните мигранти. Гръцката морска охрана е подсилена със специализирани полицаи от други европейски страни. Властите увеличиха охраната в бежанските лагери, за да не се стигне до..

публикувано на 04.04.16 в 11:17