Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите организират протест пред НС заради започналите съкращения в "София БТ"

Снимка: БГНЕС
Синдикатите организират протест пред Народното събрание заради започналите съкращения в софийската фабрика на "Булгартабак".  Протестът ще се състои по време на изслушването от парламентарната икономическа комисия на доклада на Агенцията за приватизация за проверката по спазване на приватизационния договор. Изслушването е провокирано от спирането на "София БТ" и освобождаването на стотици служители, обяснено от ръководството на холдинга с медийна атака, принудила го да се откаже от износа за близкоизточния пазар.

От "Булгартабак" информираха, че дружеството "София БТ"  е предложило на 312 от своите работници прекратяване на трудови договори срещу обезщетение.

Навсякъде се твърди, че ще вземеме по 30-35 000 лева. Това е само прах в очите на хората. Звучи много нереално, това че изведнъж нямаме поръчки, защото ние до последния ден работихме на седемдневен режим, без прекъсване, на три смени. И изведнъж, от следващия ден, поръчките изчезнаха, обясняват работниците.

Междувременно "Булгартабак холдинг" разпространи позиция, в която обяви, че противно на медийните спекулации, основните производствени мощности, не са изнесени, а се намират и към момента на територията на фабриката, а временното преустановяване на дейността на "София БТ" не представлява нарушение на приватизационния договор.

Работниците потвърждават, че техниката е налице, но не приемат провалянето на договорите за  тютюневите пазари.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!