Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомилството е мироглед и философия

Доц. Костадин Нушев

От гледна точка на историята  едва ли може да се посочи момент, в който Богомилството е възникнало в Преслав със събор, каквато  версия изтъкват организаторите, за разлика от Преславския през 893 –та, когато е възприета славянската писменост в България. Богомилството не е чисто оригинално българско учение, а дуалистично, което е съществувало във Византия, сирия, Армения. То е наш вариант на славяноезичното население,заяви пред радио Пловдив доц. Костадин Нушев – преподавател по Нравствено богословие във факултета по богословие в СУ „Кл.Охридски“ преди началото на Международния форум  „Българският дух през вековете“ с акцент приноса на богомилите в европейската реформация. 

В историята на християнството се говори за ранните предреформаторски движения./Ян Хус в Чехия/. Богомилството не е било чисто църковно учение, а дуалистично, което не приема храмовете, богослужението, църковната йерархия и е пресилено да се твърди, че е изиграло роля за реформация на Църквата, подчерта доц. Нушев.  По думите му обаче, ако  го разглеждаме като мироглед и философия, то не е чисто религиозно учение. В него има и догматически, и нравствен момент и не е случайно, че Презвитер Козма в своята Беседа против богомилите го разделя на две части. В първата говори за догматическите отклонения от Християнството, а във втората – нравствената обръща внимание на причините, които са довели до създаването му. Когато в църковния живот има не особено активно проповядване на вярата, тогава се създава един вакуум и богомилите като едни парахристиянски движения се опитват да запълнят този вакуум с тяхнвото учение, заяви доц. Нушев.

Не зная сега  тези хора, които са се събрали, как се възприемат, но това е малко като при Тамплиерския орден – съвременни постмодерни ню ейдж движения като друидите на Стоунхендж се събират на свои фестивали, има опити по света да се възраждат древни учения. Гледам по-скоро на това събитие като на някакъв екзотичен фестивал на парарелигиозни, езотерични, окултни движения..  Много малко до днес знаем какво точно са учели богомилите, малко книги са останали, ние реконструираме тяхното учение  чрез беседата на Презвитер Козма. Останали са книги във Франция, в Италия от албигойците и катарите, но въпросът е доколко българското Богомилство има общо с тях. Да, има връзка, но богомилството у нас е било много по-умереноот крайния дуализъм като на павликяните или на катарите. За мене това е по-скоро една мистификация  и опит по екзотичен начин да се възраждат старите учения, не мисля, че това е някакъв религиозен  фестивал, заяви още доц. Костадин Нушев.    


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15