Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още военни излизат по улиците на Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Белгия праща още военни да охраняват улиците на Брюксел. Същевременно новите мерки за сигурност след терористичните актове на летището предизвикаха огромни задръствания от автомобили.  

От този понеделник в Брюксел наред с полицаите ще патрулират допълнително още 300 войници от сухопътните части на белгийската армия. Така общият им брой в града ще бъде 1800, обяви синдикатът на служителите в министерството на отбраната. Синдикалистите предупредиха, че положението става неудържимо и поискаха допълнителни пари за оборудване на военните.

Операцията по охрана на улици, метро и обществени сгради се казва „Бдителен пазител“. Тя се случва въпреки критиките в медиите, че засиленото присъствие на пехотинци с автомати не е помогнало за предотвратяването на бомбените атентати на 22 март на международното летище в Брюксел и метростанцията Малбек, когато загинаха 32-ма души.

В първия работен ден от седмицата пътуващите за летището бяха неприятно изненадани. Масово задръстване от автомобили има по околовръстното шосе на Брюксел. Хората слизат от колите и тръгват пеша с куфарите си към терминала. Това става, след като полицейският синдикат поиска проверките на летището да стават още преди влизането в сградата – като условие за подновяване на полетите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!