Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийски дружества: Турция да признае пред ЕС за геноцид над българи от 1913-а

Признаване на  турски геноцид над българите от Тракия и Мала Азия от 1913 година и поставяне на въпроса за имотите на бежанците от тези райони като условие за членството на Турция в Европейския съюз поискаха в декларация Българските тракийски дружества. 

Няколстотин души от Южна България изразиха недоволството на протест в София. Темата за проблемите на потомците на бежанците се неглижира от няколко поредни правителства, заяви председателят на Съюза на тракйските дружества Красимир Премянов

В периода 1913-1925 г. близо половинмилионното българско население в Тракия и Мала Азия насилствено или чрез икономическа принуда е прогонено от родните си места. Принудено е да изостави собствените си имоти без справедливо обезщетение. Повече от 100 години те се ползват незаконно от турската държава. Това са тежки нерешени проблеми между Република България и Република Турция, хвърлящи сянка върху нашите взаимоотношения, независимо от приказките за приятелство и добросъседство.

Според тракийците управляващите трябва спешно да се занимаят и с проблеми като радикализация и турцизиране на българските мюсюлмани и пълзящата ислямизация на Родопите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!