Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на Палестина Махмуд Абас е на посещение в Русия

Снимка: БГНЕС

Тази седмица Москва ще е във фокуса на основния близкоизточен въпрос  - палестинско–израелския конфликт. Посещението на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас в Москва трябва да вдъхне нов импулс в решаването на този конфликт. Според Абас ролята на Русия сериозно нараства в процесите от Близкия изток и сега е времето тя да подтикне тяхното решаване. В този момент, според Махмуд Абас, е необходимо многостранно решение на арабско-израелския въпрос, в който Русия ще играе централна роля за свикването на международна конференция, по подобие на решаването на въпросите в Иран и Сирия. 

Посещението на Абас в Москва се възприема като част от усилията на палестинския лидер да бъде свикан международен форум за палестинско-израелския въпрос. Множество анализатори в руската столица предполагат, че в рамките на разговорите в Кремъл президентите Владимир Путин и Махмуд Абас ще обсъдят и процеса на вътрешна стабилизация в Палестинската автономия и постигането на споразумение между двете основни политически течения "Фатах" и "Хамас", както и преодоляването на противоречията между Западния бряг и Ивицата Газа. 

Русия, според Кремъл, винаги е работила за реализирането на законните интереси на палестинците, водейки се от международно-правната основа. В последно време Палестина подкрепяше открито руската военна операция в Сирия.

В четвъртък в Москва на еднодневно посещение пристига израелският премиер Бенямин Нетаняху, който ще разговоря с руския президент Владимир Путин за процесите в Близкия изток. Това е второто високопоставено посещение от страна на Тел Авив за близо месец в Москва, след посещението на израелския президент Реувен Ривлин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!