Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд в Ловеч даде ход на делото срещу д-р Нина Байчева, обвинена за смъртта на новородено

Снимка: Пламен Христов

Окръжният съд в Ловеч даде ход на делото срещу лекарката Нина Байчева, обвинена за смъртта на новородено. Инцидентът е отпреди година в болницата в Тетевен. Бебето беше откарано по спешност в болница в Плевен, но лекарите не успяха да го спасят и то почина два дни по-късно.

Д-р Байчева, която е акушер-гинеколог, е обвинена за това, че поради немарливост при водене на раждане от Наташка Габровска от село Глогово, е нарушила Закона за здравето, като вътрешно въвела лекарствен продукт с голяма концентрация и форсирала въвеждането му на родилката. В обвинителния акт е посочено още, че не е проследила, не е разпознала и не е диагностицирала състоянието ѝ.

Байчева е обвинена, че по непредпазливост е причинила смъртта на детето на Габровска – Зара. Пред съда майката на починалото новородено разказа как е била приета в болницата, как е протекло раждането и за грубо отношение на лекарката към нея.

Нищо не се е променило. Болката е една и съща. Утре моето дете трябваше да направи 1 годинка. Аз не можах да му се порадвам. И вместо утре да се съберем, да празнуваме, аз ще отида на гроба му и ще запаля свещ. Това, което към правила през последната една година. Страх ме е от забременяване. Лекарката е виновна, защото е допуснала серия от грешки и нарушения. Тя нямаше желание за работа. Не направи нищо, да кажа, че поне опита. Каза ми: Глупачка такава, ти си умори детето, то е мъртво заради теб. Има доказателства, че е виновна.

Наташка Габровска каза още, че е направила опит за самоубийство след инцидента. Тя иска справедливост, защото има и други пострадали.

По време на днешното заседание в съда бяха разпитани свидетели и вещи лица.  

Родителите на починалото новородено внесоха частичен граждански иск за 20 хиляди лева срещу лекарката. Д-р Нина Байчева отказа да  коментира случилото се и обвиненията срещу нея, като каза, че ще говори след като приключат всички разпити. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!