Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин и Бенямин Нетаняху обсъдиха проблемите в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Израелският премиер Бенямин Нeтаняху изрази загрижеността си от процесите в Близкия изток. В хода на преговорите в Кремъл  с президента на Русия Владимир Путин, той сподели червените линии, от които Израел няма да остъпи, казвайки че страната му няма да допусне появата в ръцете на шиитската групировка "Хизбула" свръхмодерно оръжие, с което да бъде нападан Тел Авив. Според Натаняху такова оръжие идва в терористичната групировка през Сирия и Ирак. 

По отношение на чувствителния за близкоизточният процес въпрос свързан с Голанските възвишения, Бенямин Нетаняху каза че с или без договор, те ще продължат да бъдат част от държавата Израел. Нетаняху заяви че Израел прави всичко възможно да спре откриването на нов фронт на насилие срещу себе си от Голанските възвишения.

Израелският премиер пожела по-тясно сътрудничество с Русия в сферата на сигурността и засилване на координацията в тази област, за да не се предизвикват инциденти.                          

Сред другите теми, които обсъдиха двамата лидери бе ситуацията в Сирия и основния за Близкия изток въпрос палестино-израелският. Президентът на Русия Владимир Путин се обяви за намиране на баланс на процесите и възможност за постигане на трайно решение с установените международни принципи. 

Русия възприема Израел като свой важен и стратегически партньор в Близкия изток, но в същото време поддържа и отлични отношения с Палестинската автономия, като доказателство за това бе провелото се пред  дни посещение на президента Махмуд Абас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!