Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските медии следят започващата доставка на втечнен газ от САЩ на европейския пазар

Руските печатни и електронни медии внимателно следят започващите доставки на американски втечнен газ на европейския пазар. Московското издание “Известия“ съобщава, че в края на април пристига първият американски танкер с втечнен природен газ в Европа. Корабът с първата пратка американски газ отплава от Луизиана за Португалия, съобщава още руското издание.

Не само според руските медии, но и според местните енергийни специалисти, американският газ може силно да промени ситуацията на препълнения европейски пазар, на който дълго време лидер в доставките на газ беше Русия. Според анализатори, газът от САЩ ще доведе до ценова война, която на свой ред ще доведе до падане на цените за потребителите на Стария континент. 

„Това е начало на ценова война между американския втечнен газ и тръбопроводния газ“, коментира анализаторът на „Сосиете женерал“ Тиеро Брос, цитиран от московкото издание.

В Европа американският газ ще се конкурира с руския, който през тръбопроводи стига до около една трета от потребителите на "синьото гориво" на континента. Германия получава половината си газ от Русия, Италия една трета. Големи доставчици на газ в региона са още Норвегия, Алжир и страни от Близкия изток, както и Катар.

Експертите в Москва смятат, че Русия ще свали цените за европейските си клиенти, ако иска да запази присъствието си на този пазар. Засега „Газпром“ не планира да влиза в ценова война с американските производители на втечнен газ, но ако това стане, компанията ще започне да съкращава разходите си на този пазар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!