Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков подписа споразумение за сътрудничество с лидера на "Справедлива Русия“

По време на посещението си в Русия председателят на БСП Михаил Миков беше приет от Алексей Мешков, руският заместник-министър на външните работи, които отговаря за Балканите във руското външнополитическо ведомство. Разговорът на Миков с високопоставения дипломат продължи повече от час, като Мешков изрази сериозното си разочарование от антируското говорене на някои български политици, което на свой ред създава настроения срещу България.

Освен с него Михаил Миков е разговарял и с първия заместник-председател на Държавната Дума на Русия Иван Мелников , с председателя на Комисията за приятелство с България в Федералното събрание Анатолий Шейн от "Справедлива Русия”, както и с депутата и заместник-председател на Комитета по наука и високи технологии в Думата Владимир Кононов

Миков поясни, че сред обсъжданите теми са били развитието на отношенията между България и Русия, както и възможностите за сътрудничество между местните власти, а също и за осъществяването на бизнес контакти. Обсъдена е била и позицията на БСП срещу наложените икономически санкции и забраната за пътувания на руски депутати в Европейския съюз, бежанската вълна и други общи теми.

Председателят на БСП се обяви за свалянето на санкциите, свързани със забранителните списъци, което, според него, ще подпомогне интерпарламентарния диалог.  Михаил Миков проведе работна среща и с председателя на Социалистическия интернационал Луиз Аяла, който заедно с него е гост на конгреса на "Справедлива Русия“. Миков подписа и политическо споразумение за сътрудничество със Сергей Миронов, лидер на "Справедлива Русия“ и същевременно предложи таксите за следващите български студенти в руски висши учебни заведения  да бъде намалена с 50%. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!