Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Китай не реагира достатъчно адекватно на сигналите за опасни стоки

По-малко от половината сигнали за опасни китайски стоки на европейския пазар водят до коригиращи мерки от страна на Китай, сочат данни на Европейската комисия. Най-големи рискове от дефекти и опасност за здравето крият детските играчки, облеклата, текстилните изделия и модните артикули. 62 на сто от тях идват в магазините на ЕС от Китай. Към днешна дата, властите в Пекин са проследили 11 540 сигнала и са предприели санкции срещу производители при едва 3748 от случаите. 

Поради тази причина еврокомисарят Вера Йоурова по въпросите на потребителите заминава за Китай и ще обсъжда ефективното използване на създадената система за бърз обмен на информация:

Китайският внос на опасни стоки не ни успокоява – преди година беше 65%, сега е 62, което изобщо не е задоволително. Ще обсъдя с китайските власти възможностите за намаляване на тази цифра. Ще поискаме по-добра надзорна система, така че Китайците да контролират това, което се изнася за Европа. От китайските експерти знаем, че най-големият проблем е проследяването произхода на стоките. Те ни казват, че при 1/3 от случаите властите не могат да открият кой всъщност е произвел опасния продукт и съответно не знаят кого да санкционират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!