Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече се появиха критики към Международната конференция по сигурността в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейската система за сигурност е темата на втория ден на Международната конференция по сигурността в Москва. Появиха се обаче критики към форума, че той не е успял да стане подобен на този в Мюнхен.

Според руското издание "Комерсант" въпреки внушителния брой на министри на отбраната и началници на Генералните щабове,  на конференцията липсват представители на международната евроатлантическа общност. Според изданието конференцията показа, че Русия прави завой на Изток, а участниците във форума обсъждат въпроси, свързани с китайския "Път на коприната", иранските обвинения за "борба с ционизма" и подкрепата на Запада за групировките в Близкия изток.

Руслан Пухов
от Центъра за стратегия и технологии заяви, че първоначалната идея Московската конференция по сигурността да се превърне в руски вариант на форума в Мюнхен се е оказала непостижима. По думите му, причината е, че след събитията в Източна Украйна и Крим, Западът и Русия останаха разделени в оценките си за тези действия.

На този фон Москва изпрати ясен негативен сигнал по отношение на създаването на "Черноморска флотилия" от страна на НАТО. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че това действие подкопава регионалната сигурност и стабилност и принуждава Русия да вземе ответни мерки. Захарова посочи, че  според информация в медиите, румънците ще включат този проект в дневния ред на срещата на върха на Алианса през юли във Варшава.

Според предложението на Букурещ, основата на тази "флотилия" трябва да бъдат кораби на военноморските сили на регионалните членки на организацията - България, Румъния и Турция. Очаква се групата да бъде подсилена от кораби от други държави от НАТО на ротационен принцип.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!