Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурността между Европа и Русия беше централна тема на последния ден на международната конференция по сигурността в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Както и можеше да се очаква най-сериозни коментари по време на втория ден от Московската международна конференция по сигурността предизвика дискусията за европейската сигурност. Макар че на нея не присъстваха толкова много сериозни представители на експертната мисъл, участие взеха експерти като Александър Рар от германо-руския съвет, които се обяви за нова концепция за европейска сигурност и за нов процес от типа „Хелзинки 2“, който навремето доведе до намаляване на напрежението между Запада и Изтока. Той се изказа и в полза на постигането на помирение между някои от членовете на НАТО като Полша и държавите от Прибалтика с Русия. Сега е времето да се направи движение в тази посока и да се реализира формулата "Европа от Лисабон до Владивосток“. Той очерта като риск за отношенията между Русия и НАТО, ако алиансът се стреми да продължава с интеграцията на  Украйна в своите редици, което за Москва явно не е приемливо.                          

Ръководителят на  ОССЕ Ламберто Заниери заяви, че трябва да се търси нова система за сигурност в Европа и то в намиране на решение на средиземноморското направление. В нея трябва да бъдат включени представителите на гражданското общество и дарителските организации. 

Пред участниците във форума говори и сръбския министър на отбраната Зоран Джорджевич, заяви че Белград няма да промени политиката си на военен неутралитет, добавяйки че за балканската държава могат да се окажат сериозни рискови фактори като икономическата криза, организираната престъпност, както и противопоставянето между великите сили за контрол пътищата за пренос на енергоресурсите, добавяйки че глобализацията прави уязвими държавите.  Според него вътрешните конфликти вече търсят в много по голяма степен интернационализацията си. Джорджевич по-рано проведе двустранна среща с руския си домакин министъра на отбраната Сергей Шойгу. Според Шойгу между Москва и Белград е установено стратегическо партньорство и това е било подчертано и при неотдавнашното посещение на сръбският президент Томислав Николич в Москва. Бяха постигнати много договорености, каза още министър Шойгу изразявайки надежда, че те ще бъдат реализирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!