Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади автори участват в конкурса "Душата на един извор", организиран за девети път в Ямбол

Близо 100 млади автори участват в конкурса "Душата на един извор", организиран за девети път в Ямбол. Лауреатите ще бъдат наградени на празника на града Свети Дух, който тази година се отбелязва на 20 юни.

За участие в конкурса "Душата на един извор" творби изпратиха 98 млади художници и литератори от всички краища на страната. В раздел „Литература” са получени 52 творби в жанровете приказка, есе и кратък разказ. Оценката на творбите за пореден път е поверена на изпълнителния директор на фондация „Млада България” Мая Виденова, Илиана Илиева - автор на поетични книги и писателя Христо Карастоянов.
В сравнение с предишни издания на конкурса литературните творби са значително по малко, но според Илиана Илиева това не е притеснително. 
Аз го приемам като плюс, защото няма наплив на графомани, няма наплив на ученически съчинения, взети от домашните и изпратени. Ние имаме много сериозен регламент, който защитава и е в полза на авторското право. Така, че всички тези, които преди години са си мислили, че могат да ни пързалят с плагиатства, този път също не участват. 
Христо Карастоянов за работата на журито.
Мисля, че работата ни като жури тази година е точно толкова тежка, колкото беше и преди, защото има много добри работи, а някой все пак трябва да бъде победител.  
В категорията "Изобразително изкуство" оценявани ще  бъдат 46 картини - акварел, пастел, темпера и графика. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!