Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Георги Илиев от Ямбол днес отбелязва стотния си имен ден

Снимка: Даниела Костова

Един от близо 3000-те именици в Ямбол е 100-годишният Георги Илиев.

В Ямбол сега живеят четирима столетници – двама мъже и две жени. Дядо Георги Илиев навърши своите 100 години през януари, а днес отбелязва и стотния си имен ден. Роден е в близкото ямболско село Завой, но в началото на 40-те години идва със съпругата си в града. Дълги години е служител в милицията, по-късно е работил и в една от централните ямболски кръчми. Казва, че от никаква храна не се е ограничавал.
Всичко ям, само, че не пия, не съм въздържател, но никога не съм се напивал.
Въпреки че носи името на победоносния светец, на дядо Георги не му се нравело да участва в битки и сражения. Синът му Иван разказва как баща му отказал да отиде в Сърбия през Втората световна война.
Вземат го запас, но той се скрива, не отива и го търсят да отиде там. Щели даже да го съдят, обаче дядо бил кмет тогава и се оправил, и го пускат самичък на влака с пушката, с униформата да си търси частта.
Намира военната си част и се включва в бойните действия край Зайчар. Казва, че войната е най-лошото, което хората си причиняват и се надява неговите внуци и правнуци никога да не разберат какво представлява тя.

А в програма "Хоризонт" също работят много именици - с някои от тях можете да се срещнете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!