Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент одобри пенсионна и данъчна реформа, искана от кредиторите

| обновено на 09.05.16 в 11:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент одобри тази нощ спорната пенсионна и данъчна реформа, необходима, за да получи страната нови помощи от международните си кредитори. Новата серия реформи беше подкрепена от всички 153 депутати от управляващата коалиция, която включва крайнолявата партия СИРИЗА и суверенистката "Независими гърци". Опозиционните партии, без изключение, бяха "против" и събраха 143 гласа. Пакетът от мерки беше одобрен от парламента в Атина преди днешното заседание на Еврогрупата в Брюксел, на което ще бъде обсъдена помощта за Гърция.

Гърците са разочаровани от новите икономически мерки. Новият закон води до орязване на пенсии, увеличаване на данъците. От туристическия бранш също са недоволни, защото се въвежда данък върху нощувките в хотелите с категория над две звезди, което ще повиши и цената на туристическите услуги.

Синдикатите оттеглят доверието си от СИРИЗА и обещават още протести.

Депутатите от управляващата коалиция също казаха, че не са доволни от ниските пенсии, но това е единственият път, за да продължи финансирането на Гърция от кредиторите.

Прекратиха протестните действия в железопътния транспорт. Единствено моряците и пристанищните работници са в стачка и днес, като не се движат фериботите за четвърти пореден ден. Въпреки призивите на фермерите да се възстанови морският транспорт поради блокирани тонове земеделска продукция, моряците все още стачкуват.

От островите повечето туристи се прехвърлиха в континенталната част с извънредни полети и с автобуси се връщат по домовете си.

Пребиваващите на островите чужденци с леки автомобили могат да отпътуват утре след 6.00 часа сутринта, когато ще бъдат пуснати първите фериботни връзки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!