Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа с културни и политически инициативи

| обновено на 09.05.16 в 09:47
Снимка: БТА

Знамето на Европейския съюз се издигна пред президентската институция тази сутрин на фона на химните на Европа и България. С тържествената церемония, в която участваха и гвардейци, се отбелязва Денят на Европа – 9 май. Церемонията се състоя в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова, председателя на Народно събрание Цецка Цачева, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

Посещения на ученици в Дома на Европа в София, литературно четене на истории за Европа от известни актьори, журналисти, спортисти и певци са само част от планираните събития по повод Деня на Европа.
Информационното бюро на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в България отварят врати за ученически групи от цялата страна, които са заслужили посещение в Дома на Европа с участие в различни инициативи, състезания през изминалата година. Над 400 младежи ще научат повече важна информация и любопитни факти за ЕС и европейските институции пряко от хората, които работят в тях. 

Президентът Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български депутати в Европейския парламент ще се присъединят за честванията на 9 май. Гостите ще се срещнат с учениците, ще разговарят с тях за европейските ценности и ползите от Обединена Европа, като ще дискутират как членството на България променя настоящето и бъдещето на страната. 

В четенето на историите ще се включат известни актьори, журналисти, спортисти, певци, а самото четене ще може да се проследи на живо точно в 19 часа днес на интернет страницата на Европейския парламент.

Емблематични сгради в София, Варна и Бургас ще бъдат осветени в цветовете на европейския флаг довечера, в 21 ч. 

На 9 май 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа, в която призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

Във Велико Търново честването ще започне с парад на знамената на страните-членки на Европейския съюз. Ще участват студенти, ученици, мажоретки и деца в карнавални костюми. В централния градски парк ще има детски празник, а вечерта ще бъде излъчен спектакълът "Царевград Търнов – звук и светлина".

Денят ще бъде отбелязан в Смолян с Фестивал на езиците. Организатори са Гимназията с преподаване на чужди езици "Иван Вазов" в партньорство с Европейски информационен център "Европа Директно" – Смолян.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Русия отбелязват Деня на победата

Около 30 000 десантчици ще вземат участие в тържествата, посветени на Деня на победата, които днес се отбелязват в Русия. Те ще участват в тържествените шествия и военни паради в градовете герои на Русия. На Червения площад в руската столица по традиция..

публикувано на 09.05.16 в 07:25