Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба до 10 000 лева за кмета на Хайредин заради неизточване на язовир "Рогозен-1"

Тодор Алексиев: За ремонта на язовира ще са необходими 2,5 милиона лева, което е непосилно за общината

| обновено на 09.05.16 в 21:35
Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов инспектираха на място превантивните дейности в района на язовирите "Рогозен-1" и Бързина и коритото на река Скът при Мизия. Министър Бъчварова разясни целта на инспекцията:

Считам, че  е важно да знаят и жителите извън конкретния случай, който създаде тревоги преди два дни и за който спешните мерки бяха определени и се изпълняват в момента. По-важното беше да видим общата картина на ситуацията в региона и да предприемем мерки, които няма да позволят да следваме появяващите се рискове, а да осигурим елиминирането на част от тях.

На кмета на община Хайредин ще бъде наложена глоба до 10 000 лева по Закона за водите за неспазване на предписанията за язовир "Рогозен-1". Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Инспекторите са проверили изправността на съоръжението още на 3 февруари и са издали предписание за източването му, но това не е направено от собственика. При проверката е установено, че изпускателният кран не работи нормално, а отводящият канал след преливника не е в добро състояние.  Петдесет язовира в страната, сред които и "Рогозен-1", трябва да бъдат източени и да започнат спешни ремонти, съобщиха още от агенцията.

Това, което имаме в момента, не е природно бедствие. Това е следствие от несвършена работа. Ние наистина имаме бедствено положение, но то можеше да бъде предотвратено, ако беше изпълнено нашето предписание. Това коментира Стефан Цанев - директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.


Кметът на Хайредин Тодор Алексиев каза, че за ремонта на язовир "Рогозен", ще са необходими около 2,5 милиона лева, което е съизмеримо с бюджета на общината, но е непосилно за нея. Язовир "Рогозен" е част от каскада язовири във Врачанска област и е необходимо цялостно решаване на проблема с тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!