Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напускането на властта от АБВ е сделка

Политологът Димитър Ганев е кагоричен в своя аналаз  за пряката зависимост  на АБВ с решението и  да напусне властта точно сега – то е следствие на промяната в БСП с избора на нов лидер. Предсрочни избори няма да има сега, а следващата пролет.

Няма никакво съмнение, че оттеглянето на подкрепата на АБВ от това мнозинство е ход, който е резултат от решенията на 49 конгрес на БСП, а именно изборът на Корнелия Нинова за нов председател. Още в предизборната платформа за избора й Нинова не криеше, че ще започне разговори с по-малките партии в лявото пространство, казва Димитър  Ганев и определя хода като сделка.

И в този смисъл можем да говорим за своеобразна сделка, ако ме питате мен, а именно цената, на която БСП ще започне да си говори с АБВ е, ако АБН напусне управлението.

 Защото имайте предвид, че много трудно би могла Корнелия Нинова да обясни на електората си, а и на членовете, на ръководството на „Позитано”, че започва да води разговори с АБВ, която е част от управляващата коалиция, а в същото време се е обявила за силна опозиция и няма как да са алтернатива на това управление, няма как да са алтернатива на това управление или да са силна опозиция след като водиш разговори с партия, която е част от властта.

Според Димитър Ганев двете събития от последните няколко дни  са взаимно свързани и и той прогнозира:  хоризонтът, който виждаме от тук нататък е обща кандидатура за президентските избори.

Политологът коментира отзвукът от това решение на АБВ за останалите партии в коалицията. Тези партии, които оставят да подкрепят ГЕРБ от тук нататък могат само да се радват на това, което се случи с АБВ по няколко причини. На първо място, напускането на АБВ от властта няма да предизвика предсрочни избори, мисля, че това е категорично ясно. 11-те депутата, които досега подкрепяха управлението първо, че не бяха винаги зад управлението и на второ място, това са 11 депутата, които лесно биха могли да бъдат заменени. Такива резервни колела, ако можем да го кажем, има в парламента в лицето на Българския демократичен център, а за никой не е тайна, че БДЦ е последната партия, която има интерес от предсрочни парламентарни избори по простата причина, че няма никакъв шанс да попадне в следващото народно събрание. И в този смисъл реакцията на партньорите е съвършено нормална. Те би трябвало да се радват на това нещо не за друго, а защото, първо, че правителството няма да падне и на второ място, цената им се вдига. И нещо повече, вече гласът както на Патриотичния фронт, така и на останалата част на Реформаторския блок, която подкрепя управлението, ще има много по-силни позиции във властта и техният глас ще се чува много по-силно, в това няма никакво съмнение.

Ганев коментира и ситуацята с Изборния кодекс – да, ще се намери при всички случаи компромис и вълкът ще е сит, и агнето ще е цяло по простата причина, че тези тежки заявки от страна на Патриотичния фронт, които бяха давани в последната една седмица, че ще напуснат управлението ако не се  прегласува Изборния кодекс няма как да се случат по една много проста причина, че ако Патриотичния фронт напусне това управление някак си автоматично отиваме към предсрочни парламентарни избори, а самият Патриотичен фронт няма интерес от такива.

За президентските кандидатури: Що се отнася до президентските кандидатури струва ми се, че от последните развития както на „Позитано”, така и в АБВ е по-вероятно Татяна Дончева да се включи в някаква обща лява инициатива, отколкото заедно с ДСБ, но това са спекулации на този етап. Аз не съм видял още нейна изразена позиция по този въпрос освен, че каза, че трябва да се изчака. Струва ми се, че АБВ и БСП отиват към обща кандидатура – вероятно това  ще бъде в лицето на Ивайло Калфин, но все още ми е трудно да преценя. А ГЕРБ ще реагират вероятно последни, доколкото прочетох интервюто на Цветан Цветанов в един всекидневник те ще обявят своята кандидатура през юли, което означава, че ще изчакат да минат всички, да се изредят, да обявят кандидатурите си, да стане ясно кои са точните кандидати и чак тогава ГЕРБ да излезе с кандидатура. Аз лично не съм в състояние да прогнозирам коя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ. 


Цялото интервю с Димитър Ганев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08