Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нещо като план за реабилитация на лявото пространство е !

Как ще се развива нашия политикон - в червено и нюансите му, както и останалата "палитра"  след напускането на АБВ от властта ?  Нидал Алгафари  писател, режисьор,  ПP експерт, който е работил за лявото пространство, отбелязва, че корените на този ход са започнали с други събития.

Нидал Алгафари: Не започна всичко отсега. Човек ако малко се върне във времето ще види, че артилерийският огън започна с „Шоуто на Слави” с този референдум, който тръгна, който макар да е с точки, които да са малко странни, малко трудни за решение, за свикване на Велико народно събрание, но подаде вълната на недоволство. След това тежка артилерия беше с махането на лидера на Движението за права и свободи, след това грешката, която направи Михаил Миков като подписа с опозиционна партия в Русия и се стигна до неговото махане и избирането на Корнелия Нинова.

Когато Миков  замина за Москва, малко преди конгреса, и се върна с  подписано споразумение за сътрудничество с една опозиционна партия, за съжаление не ми в главата точното име, която е против Путин, тя е опозиция на Путин  и това му костваше според мене главата, като не казвам, че това е единствената причина, сигурно има и други причини, но това беше едно от нещата, които предизвикаха и неговото премахване от поста председател на БСП, така че според мене има някакво редене в момента в политическия ни елит – една част от хората, които искат по някакъв начин да върнат добрите си отношения с Русия и с президента Путин и други, които вече са тръгнали в съвсем друга посока и вървят към европейска друга политика.

Според Алгафари, Това е нещо като план, с който се прави опит да бъде събрано лявото пространство под някаква форма и да получат реабилитация за последните много битки, които загубиха. В този план, Алгафари включва и смяната на Лютви Местан, като сценаристите на този план, предполага той, не са на българска територия. Според това, което наблюдавам от пътуванията на различните лидери на различните леви партии към Москва и връщането им от Москва, явно, там някъде се стиковат нещата, искат да бъдат реабилитирани и да намерят някаква нова промяна в политиката на България спрямо Русия.

Нямат достатъчната мощ и сила в Народното събрание, за да предизвикат предсрочни парламентарни избори. По-скоро това ще бъде някакво обединение около президентската кампания.

Не виждам във властта някаква голяма драма. България винаги се е опитвала да се раздели на две части и да си търсят закрилници – едните търсят в Брюксел и в Берлин, другите търсят в Анкара, третите в Русия. За съжаление почти не виждам някой, който да търси София.

Прогнози на НидалАлгафари за политическите ляво и дясно :  Много ми е трудно да вляза в ролята на ясновидец в момента, защото при нас хората са с характери странни, не се знае кое как ще се завърти, но смятам, че една голяма част от обикновените, нормалните членуващи в БСП трудно биха могли да приемат Ивайло Калфин или Георги Първанов отново, защото според тях те са ги предали, те са ги изоставили в най-трудните времена. Благодарение на тях те имаха изключително лоши резултати в последните избори след като АБВ се отцепи, даже да се опита г-н Калфин да бъде обединителната фигура, най-вероятно ще е изключително трудно да обединят лявото, според мен по-скоро ще го разсипят още повече. А за Георги Първанов той сигурно ще се опита да бъде сивият кардинал на лявото пространство, нещо, което той иска много отдавна да създаде.

Малки са ми наблюденията над дясното пространство, но смятам, че към този момент сив или бял, какъвто и да е кардинал, е Бойко Борисов – той е човекът, който успява да събере всичко в ръцете си. Понякога случайността е до такава степен го обича, че му го поднася на тепсия, но не виждам някой друг, който може да взима такива решения или да води някаква такава подмолна политика по-различна от самия Бойко.

За съжаление ДСБ направиха много голяма грешка с изказванията си преди изборите, че те ще бъдат тези, които няма да допуснат Бойко Борисов отново на власт, а дефакто те го и върнаха и го застопориха за дълго, но сега им сде отдава невероятна възможност да се върнат отново изцяло към Бойко Борисов, да го подкрепят, за да запазят това, което се смята, че е дясно, макар че дълбоко се съмнявам, че има ляво и дясно в България.

За Алгафари  коалиция между ГЕРБ и БСП  е абсурдна в момента, особено след изявленията на лидерката БПС Корнелия Нинова за твърда опозиция, за задача номер едно да предизвикат предсрочни парламентарни избори, да се сбие с Бойко като мъже – явно е, че това е нейна позиция или върху тази вълна ще се опита да яхне недоволството, но не смятам, че към този момент и самите те са готови след конгреса, който се случи в БПС преди няколко дни, разсипията е толкова голяма, че този конгрес допринесе само за още по-голяма разсипия и се надявам, че ще трябва много време, поне година или две, за да може новия лидер да се стабилизира, да потърси нужните хора, с които да тръгне да прави каквато и да ще политика.

Щрих и за  лидера на патриотите: А за европееца, за лидера на патриотите, явно той не вижда по-далеч от носа си, забравя, че основните хора, които издържат икономиката на България са нашите гурбетчии отвън, които са я напуснали заради подобие на него, напускат държавата и работят навън в ужасни условия, но тези хора издържат близките си, издържат децата си, разделили са се семейства и въпреки това имат интерес към тази държава, България, и да ги отреже само, защото не ти харесва, че има едни други българи в Турция, които имат правото да гласуват и ще заседне работата.


Ццялото интервю с Нидал Алгафари е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10