Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски политик: Русия трябва да се замисли дали да участва в "Евровизия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не стихват коментарите в Русия по повод "Евровизия".

Към тях се присъединиха вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който заяви, че на бъдещата проява на "Евровизия" в украинската столица би било добре следващата година Русия да изпрати като участник изпълнителя от групата Ленинград Сергей Шнуров, който е известен със своите крайни изпълнения.

Заместник-председателят на комитета по отбраната и сигурността на Съвета на федерацията в Русия Франц Клинцевич, коментира, че не си струва следващата година Русия да участва в конкурса на "Евровизия" в Украйна. Според него победата на Джамала е показала, че политиката е взела връх над изкуството, което поставя под съмнение по-нататъшната му съдба.

И председателят на парламентарната комисия по външна политика към Думата Алексей Пушков коментира, че "Евровизия" се е превърнала вече в поле на политически битки.

В тези оценки се включи и говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, която обяви, че през следващата година трябва да се представи песен за сирийския президент Башар Асад, намеквайки за политизацията на конкурса.

Повечето експресни проучвания показват, че мнозинството от руснаците е съгласно с мнението на политиците си, че "Евровизия" е била политизирана.

В същото време повечето украински политици предлагат следващото издание на фестивала да се проведе в Крим, въпреки че кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че спортният център "Олимпийски" е много добро място за подобно събитие. Кметът на Одеса също предложи домакинство на "Евровизия", докато властите в Крим, обявиха че нямат нищо против Джамала да изнесе концерти там, стига да не предизвика напрежение в многонационалния полуостров.

Коментар на кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев за недоволството в Русия от конкурса "Евровизия" можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Поли Генова за постигнатия успех на Евровизия

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Поли Генова за постигнатия успех на конкурса на Евровизия в Стокхолм, където тя зае престижната 4-та позиция, след представителката на Украйна Джамала и изпълнителите от Австралия и Русия.

публикувано на 15.05.16 в 14:14
Русия

Политически коментари в Москва след края на фестивала "Евровизия"

Коментарите в Москва за отминалото издание на престижния конкурс „Евровизия“ са разнопосочни, като преобладават негативните и умерените. Според руските медийни експерти, песента на техния участник в "Евровизия" Сергей Лазерев е била изборът на..

публикувано на 15.05.16 в 12:02

Поли Генова класира България на четвърто място в „Евровизия“

Поли Генова спечели четвърто място за България на тазгодишния конкурс „Евровизия“.  Журито и зрителите дадоха общо 307 точки на нейната песен „Ако любовта беше престъпление“, с което Генова изпревари 22-ма от финалистите и постижението на Елица и..

обновено на 15.05.16 в 09:12