Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения и Азербайджан се договориха да спазват примирието в Нагорни Карабах

| обновено на 17.05.16 в 10:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Армения Серж Саркисян и на Азербайджан Илхам Алиев поеха ангажимент режимът на спиране на огъня в Нагорни Карабах да бъде спазван и преговорите за уреждане на териториалния конфликт, които от години са в задънена улица, да бъдат подновени. На срещата си във Виена вчера двамата президенти заявиха ангажимент към мирното уреждане на конфликта. Това се казва в съвместно изявление на САЩ, Франция и Русия, които са съпредседатели на Минската група за Нагорни Карабах. Лидерите на двете задкавказки държави се споразумяха следващия кръг от преговори между тях да бъде през юни. Руският външен министър Сергей Лавров, коментира, че са били договорени конкретни стъпки за разследване на инцидентите от преди месец и че Баку и Ереван са изразили готовност за постигането на компромис.

Договорихме се да спазват прекратяването на огъня във вида, в който то бе постигнато през 94-95 година на миналия век. Договорено беше и ОССЕ да формулира конкретни стъпки, с които да могат да се разследват инциденти по линията на съприкосновение.

Алиев и Саркисян не се бяха срещали, откакто напрежението в оспорвания регион ескалира през април и доведе до сблъсъци, при които за броени дни загинаха 110 души. Неизвестностите около срещата във Виена до последно витаеха, защото идването на Илхам Алиев от Баку се случи едва привечер. След това и двамата президенти по отделно проведоха срещи с Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Фредерика Могерини, както и с външните министри на Русия, САЩ и Франция, които са съпредседатели на Минската група към ОССЕ за урегулиране на нагорнокарабахския конфликт.

В същото време беше оповестено, че войник от Нагорни Карабах е бил убит тази нощ при обстрел от азерска страна. Това съобщиха от министерството на отбраната на самопровъзгласилата се република часове след като президентите се договориха да спазват примирието и да не допускат повторение на сблъсъците отпреди месец.                                                                      



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!