Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ няма да признаят избори в Югоизточна Украйна, ако не са проведени според Минското мирно споразумение

Виктория Нюланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две ключови срещи белязаха работното посещение на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в руската столица – срещата с външния заместник-министър Сергей Рябков и с помощника на руския президент Владислав Сурков.

Основната тема, която Нюланд засегна в разговорите си в Москва, беше свързана със ситуацията в Югоизточна Украйна.  Ключов момент в този аспект на процесите е провеждането на регионални избори, чрез които проруските сепаратисти ще излъчат свои представители в Радата. 

По време на разговора си със Сурков Нюланд подчерта, че Вашингтон няма да признае провеждането на избори в Донбас, ако те не бъдат съобразени с изискванията на Минското мирно споразумение, което беше подписано през зимата на 2015 година.

Изборите в Донбас трябва да бъдат украински и да съответстват и на украинските стандарти, и на тези на ОССЕ, обясни помощник-държавният секретар на САЩ.

Нюланд допълни, че решението група хора да проведат избори, няма да доведе до мир и сигурност в региона:

И заради това ние ги призоваваме да се фокусират върху изборите, договорени според Минските съглашения

Изборите в Донбас са ключов момент в решаването на украинската криза. Властите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики настояват процеса на провеждането на изборите в Донбас да бъде съгласуван с тях. САЩ не са част от "нормандския" формат, но те активно участват в постигането на трайно политическо решение на украинската криза.                                                                                                    

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!