Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът решава за трети път дали да освободи Евстатиев

| обновено на 20.05.16 в 07:27

Този следобед съдът в Панагюрище ще решава дали да освободи от ареста бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев. Срещу него са повдигнати две обвинения - за сексуално посегателство над 16-годишната Ирена от Стрелча и че е привел непълнолетното момиче в безпомощно състояние, като го е напил преди да го насили. Законът предвижда максимално наказание до 10 години затвор за бившия кмет, ако вината му бъде доказана в съда.

Това е третият опит за освобождаването на Евстатиев от ареста и е по настояване на защитничката му Ташкена Колчева. Като мотив за исканата съдебна процедура адвокатката изтъква влошеното здравословно състояние на обвиняемия. Тя посочва, че оставането на 58-годишния Евстатиев зад решетките може да го убие, тъй като поведението му е неадекватно и той дори не разбира в какво е обвинен.

Припомням, заради тежка депресия Иван Евстатиев бе настанен в държавната психиатрична болница в Пазарджик, но преди десетина дни бе изписан и върнат в следствения арест. Медиците изтъкват, че след проведената терапия здравословното състояние на Евстатиев се е подобрило и няма риск от връщането му в ареста, тъй като там може да продължи лечението му с медикаменти. Защитничката на Евстатиев оспорва това и твърди, че здравето на подзащитния й е влошено. Адвокат Колчева настоява също да се проведе очна ставка между Евстатиев и пострадалото момиче и на нея да се изясни дали сексуалният акт между двамата не е бил доброволен.

Първото искане за освобождаването от ареста на бившия кмет на Стрелча бе подадено още през януари от тогавашните му адвокати Стоян Парпулов и Петър Горчев. Съдът в Панагюрище обаче го отхвърли. Последва второ искане за по – лека мярка за Евстатиев, но Пловдивският окръжен съд го отхвърли и остави обвиняемия за постоянно в ареста до началото на процеса. Кога делото ще влезе в съда на този етап е трудно да се прогнозира.

Иван Евстатиев бе задържан на 16 януари по обвинение в изнасилване и блудство с непълнолетно момиче от Стрелча и оттогава е с постоянно задържане под стража.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55