Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предлага съвместни удари със САЩ в Сирия

| обновено на 20.05.16 в 18:30
Сергей Шойгу
Снимка: БГНЕС
Русия предлага на Съединените щати от 25 май да нанасят съвмесно удари по обекти в Сирия, включително по конвои с оръжия, които пресичат незаконно границата с Турция. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на заседание на колегията на оглавяваното от него министерство:

Ние предлагаме ма Съединените щати, като съпредседател на Групата за подкрепа на Сирия, от 25 май да пристъпят към съвместни действия с Русия и авиацията на международната коалиция по планиране и нанасяне  на удари по отряди на групировката "Джебхат ан-Нусра",  въоръжени формирования, които не поддържат прекратяването на бойните действия и конвои с оръжия и боеприпаси, които нелегално преминават границата с Турция. Атаки по граждански обекти и населени места ще бъдат изключени.

Сергей Шойгу обясни, че предложението е било координирано със сирийското правителство и е било обсъдено с американски военни експерти в Аман.

Министърът отбеляза, че около 140 групировки в Сирия са се присъединили към примирието благодарение на усилията на Вашингтон.

Пентагонът отхвърли идеята на Русия:

Не сътрудничим и не координираме действията си с Москва в никакви операции в Сирия, заяви говорител на военните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!