Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Област Ловеч са предприети мерки за охрана и противопожарно наблюдение на земеделските земи

Снимка: Шевкие Чакър

Областният управител на Ловеч Ирина Митева разпореди мерки за охрана и противопожарно наблюдение на земеделските земи. Заповедта е изпратена до кметовете и териториалните структури, имащи отношение към опазването на селскостопанската продукция.

Кметовете от своя страна са длъжни да определят мерки за осигуряване на пожарната безопасност - недопускане паленето на открит огън, тютюнопушене и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на "восъчна зрялост" до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. Те трябва да осигурят механичното отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети и материали в сервитута на общинските пътища, минаващи покрай житни посеви.

Кметовете трябва да осигурят и оборудване с пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари.

На общините е разпоредено да приведат в изправност пожарните хидранти, пожарни кранове, водоеми, помпи за пожарни нужди и други, да се провери състоянието и да се приведат в изправност наличните пожаротехнически средства за първоначално гасене, както и да се осигури достъп до водоизточници за пожарни нужди.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!