Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нешка Робева: Искам да поставя началото на школа за талантливи български деца

Нешка Робева: Искам да поставя началото на школа за талантливи български деца
Снимка: Радио София

Радвам се, че моите момичета поеха щафетата, укрепиха школата по художествена гимнастика. Няма да си отиде всичко безвъзвратно. Гимнастиката ще я има. Сега ми се иска в тази дейност с която се занимавам в последните години нещата да се укрепят. Цял живот работя с талантливи български деца. Иска ми се да поставя началото на тази школа за талантливи деца. Глупаво и самонадеяно би било, ако мисля, че ей сега, аз това ще го направя. Не! Един човек не може да го направи това. Аз бих искала да намеря съмишленици и да поставим началото, което да прерасне в колеж, за да може България да захранва с таланти света, това заяви в специално интервю за „Спорт и музика“ Нешка Робева. На 26 май легенрадната треньорка ще празнува 70-ет годишен юбилей, който ще бъде отбелязан тържествено в зала 3 на НДК. За върховете в професионалния и личния живот, за отказания орден "Стара планина", за приятелството с Ванга, за всичко това Кръстина Иванова разговаря с Нешка Робева.

Нешка Робева е родена е на 26 май 1946 година в Русе. Завършва хореографско училище, а после ВИФ. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години е конкурентка на Мария Гигова. Известни нейни композиции са „Лятно време“, „Жар птица“, „Токата и фуга в ре минор“, „Болеро“.

За почти 25 години треньорска работа нейните възпитанички завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 Европейски титли и 2 вице олимпийски титли. Понастоящем е президент на най-успелия клуб в света Левски за 50 години съществуване. Клубът е носител общо на 306 медала.

Спектаклите „Два свята“, „Орисия“ (по музика на „Исихия“) и „Готови ли сте“ добиват изключителна популярност. Трупата и има над 400 участия в страната и чужбина — Бродуей, Сингапур „Арт фестивал“, Гърция, Турция, Белгия, Израел, Италия и Македония.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!