Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В разгара на баловете - вълненията и надеждите на две абитуриентки

Големи вълнения и още по-големи приготовления, и неимоверно големи разходи – така изглеждат абитуриентските балове „Точно днес“.

Подготовката започва година по-рано, а част от нея включва проби на рокли, костюми и прически. Графиците на козметици, гримьори и фризьори са запълнени преди три месеца. Истински парад на суетата, в който участват зрелостниците и техните семейства. Днес ще ви срещнем обаче с две абитуриентки, за които денят на бала е изпълнен повече с надежда, отколкото със суета. Те са от преходното жилище на Дом "Олга Скобелева", известен още като Родопския пансион. Ще бъдат изпратени на своя бал от преподаватели, социални работници и останалите деца от социалното заведение. И точно затова - големите вълнения и тежките подготовки, са заменени с надежда. Надежда за утрешния ден и по-добър живот. Срещаме ви с деветнайсет годишните Гергана Атанасова и Василка Грозева. Двете момичета вече имат планове за бъдещето. Гергана признава, че иска да стане социален работник и да предаде на децата всичко онова, което е научила от своите възпитатели и учители в Дом „Олга Скобелева“. Попада в него преди години, тъй като майка й не може да се грижи за нея.

Снимка

Малко по-различна е историята на Василка Грозева, която е творческа личност, плановете й за бъдещето също разкриват заложбите й. Ориентира се към философските специалности. Категорична е, че лятото ще работи за да си помага. Предстои й да се завърне и в родния си дом.

Балът на Василка е днес, а на Гергана – на 24 май. Вълненията около подготовката не са им чужди. Тежките приготовления обаче минават на заден план, тъй като бъдещето се оказва много по-важно за двете момичета. Тоалетите им са купени от дарители...Въпреки това – и двете ще бъдат красиви на своя бал, със специално избрани рокли, прически и гримове, нищо че самата подготовка е в рамките на по-малко от месец. Гергана ще бъде със стилна червена рокля, а Василка е избрала прасковен цвят за своя тоалет.

Гергана и Василка споделят и най-важното, което са научили през училищните години и престоя си в социалното заведение – да стават рано, да са дисциплинирани и коректни към хората до тях. И двете момичета излизат от социалното заведение с благодарност – към хората от социалното заведение, които в продължение на години са полагали грижи за тях.И сълзите при раздялата са рабираеми.

Калинка Лисейкова, която работи в комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“ от 16 години признава, че изпраща своите възпитанички с много вълнение и оптимизъм. Тя е категорична, че възпитаниците на социалното заведение винаги ще могат да разчитат на нея и колегите й.

Целият репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12