Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч приема пътуващата изложба "Решавам = Съществувам"

В Художествената галерия в Ловеч ще бъде открита пътуващата изложба "Решавам = Съществувам". Тя се организира със специалното участие на младежи с интелектуални затруднения от Дневния център за деца и възрастни с увреждания на сдружение "Закрила" в Ловеч.

Експозицията представя картини, вдъхновени от реални истории на хора, изолирани за дълго време от обществените процеси. Изложбата е дело на Надежда Георгиева и се допълва от текстове на Яна Бюрер Тавание. Текстовете към изложбата са достъпни и на английски език. Целта на обиколката ѝ из страната е да набере обществена подкрепа за премахване на остарялата система на запрещение в България, която е въведена след 1949 г. Хората под запрещение нямат право да решават нищо за себе си – къде ще живеят и дали ще сключат брак, или пък какво ще ядат или облекат днес.

Чрез силата на изкуството се набира обществена подкрепа за спазване на гаранциите, които дава член 12 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, и за приемане на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!