Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години след гибелта на Христо Ботев България се прекланя пред саможертвата му

| обновено на 02.06.16 в 08:17
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще бъдат включени за 2 минути в знак на почит към героите.


140 години след героичната гибел на Христо Ботев във Врачанския балкан България се поклони пред саможертвата му. Тържествената проверка заря в навечерието на 2-ри юни – Деня на Христо Ботев, край паметника му на едноименния площад във Враца се събраха стотици жители и гости на града. Ботев е сърцето българско, каза в слово си председателят на Народното събрание Цецка Цачева:


Ботев превърна думите "свобода" и "истина" в нравствени ценности и завинаги обвърза думата власт с народовластие. Пя за юначеството и жалбите на сиромасите. Ботевата поезия направи от душата на българина Вселена, обединила в себе си културните и демократични ценности на света. Тази поезия винаги обединява – грее, но не изгаря. Ботев е патриот в най-възвишения смисъл на тази дума. Днес сме неделима част от демократичния свят, за който той мечтаеше. Нека винаги помним, че Ботев е нашият безусловен нравствен коректив и ориентир.

Скъпи сънародници, Ботев направи от българската земя духовна Вселена на свободата и като ни нарече свои братя, завинаги ни сроди с общността на свободните хора. Даде живота си за това. За него знанието и образованието бяха висши ценности. Вярата на Ботев в просветения разум завинаги ще я пазим в сърцата си, защото само просветеният разум води към прогрес и единение. Само просветеният разум води към силна държава – дело на обединени хора. Нека градим нашата България със саможертвата на Ботев, с дълбокия му патриотизъм и вярата на поета в просветения разум. Поклон пред великото дело на големия Христо Ботев! Поклон пред падналите за свободата и независимостта на Отечеството! Да живее България!

В четвъртък – 2-ри юни, в 12.00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!