Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд се надява да поднови мирните преговори между Израел и Палестина

| обновено на 03.06.16 в 17:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри от 25 страни пристигнаха в Париж за мирна конференция за Близкия изток. Във форума обаче няма да участват представители на израелците и палестинците. Париж организира събитието, за да бъде създадена работна рамка, която помогне на Израел и Палестинските територии да се върнат към масата за преговори до края на годината.

Става дума за колективно потвърждение, че мирът ще бъде договарян от две държави - Израел и палестинските територии, живеещи в сигурност едни до други. Това е даденост, но трябва да бъде препотвърждавана при всяка възможност, тържествено и без двусмисленост, подчерта френският президент Франсоа Оланд пред делегатите при откриването срещата.

Последният кръг от мирните преговори приключи с неуспех през април 2014 г. Израел отхвърли идеята за форума в Париж и вместо това призова за преки преговори. В същото време палестинският посланик във френската столица обяви, че международна намеса е необходима, за да се спаси концепцията за постигането на мир чрез съществуването на Израел и Палестина като две отделни държави.

Генералният секретар на Организацията за освобождение на Палестина Саеб Еракат определи като значителна срещата в Париж, която има за цел да възобнови преговорите за мир в Близкия изток. 

Ако това израелско правителство продължи с политиката си на заселване и диктат, идният ден ще принадлежи на екстремистите. В момент, когато всички се стремим да победим "Ислямска държава" и екстремизма, това, което се изисква е истински мирен процес между палестинците и израелците в конкретна времева рамка, с конкретни цели, който ще прекрати окупацията, започнала в края на 1967 г. Целта ще бъде да се установи палестинска държава, която да съществува в мир и сигурност до израелската държава, заяви Саеб Еракат.

Израелското външно министерство обяви, че международната среща в Париж, която цели да възобнови мирния процес за Близкия изток, всъщност ще го направи по-труден.

Международната общност прие искането на (палестинския президент) Махмуд Абас и му позволи да продължи да избягва преки двустранни преговори без предварителни условия, посочи в изявление говорителят на министерството Емануел Нахсон. Срещата в Париж ще остане в историята само като затвърдила палестинските позиции и отдалечила допълнително мира, допълни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Владимир Чуков: В целия Близък изток е една война, на която не се вижда краят

Ако 2009-а година имахме единоборство между Хамас и израелската армия, 2012-а година имахме относително по-различна международна ситуация с активното посредничество на Мохамед Морси, бившия египетски президент. Сега в целия Близък изток е..

публикувано на 15.07.14 в 17:02
проф. Йосиф Белин

Проф. Йосиф Белин: Близкоизточен мирен процес без Израел и Палестина е като сватба без младоженци

В Париж започва близкоизточна мирна конференция, на която обаче не са поканени именно двете най-дълго враждуващи след Втората световна война в регионален конфликт страни - Израел и Палестина. Професорът по политология и колумнист в..

публикувано на 03.06.16 в 12:00

Франция ще се опита да възобнови израело-палестинските мирни преговори

Външните министри от най-големите западни сили се събират днес в Париж в опит да възобновят мирните преговори между израелци и палестинци, съобщи Ройтерс. В събирането ще участва т.нар. "Близкоизточен квартет" (САЩ, Русия, ЕС и ООН), държавници от..

публикувано на 03.06.16 в 08:02
Федерика Могерини

Федерика Могерини: Световните сили носят отговорност за преговорите между Израел и Палестина

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини заяви, че световните сили носят отговорност да подновят преговорите между Израел и Палестина. Според нея договорите от Осло от 1993 г. са изложени на риск. Политиката на..

публикувано на 03.06.16 в 16:01